Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Beursjaar 2020 wordt pas echt een feest

2019 is een mooi beursjaar voor aandelenbeleggers, maar volgens Fidelity International wordt 2020 nog beter. Renteverlagingen, extra overheidsbestedingen en buy-backs zullen koersen hoger zetten.

Beursgenoteerde ondernemingen hebben de laatste tien jaar wereldwijd in totaal voor 3,6 biljoen dollar aan eigen aandelen ingekocht (zie grafiek). Beleggers voegden in die periode per saldo slechts tweehonderd miljard dollar aan aandelen aan hun portefeuilles toe.

Institutionele beleggers kochten per saldo anderhalf biljoen dollar minder, particuliere huishoudens vierhonderd miljard dollar minder. Buy-backs zullen de aandelenmarkt ook in 2020 blijven ondersteunen, verwacht Fidelity International.

raex

 

De enorme omvang van de share buy-backs was een van de meest opmerkelijke gegevens in Fidelity’s Outlook voor volgend jaar, die werd gepresenteerd door Toby Gibb, hoofd aandelen en Marty Dropkin, hoofd obligatie-onderzoek.

Fiscal easing positief voor traditionele sectoren

Gibb en Dropkin zijn beide bullish over de markten in 2020. Voor beleggers wordt 2019 een goed jaar, en 2020 wordt nog beter. "Tot dusver hebben we goede resultaten gezien voor vrijwel alle vermogenscategorieën," zegt Dropkin. Fidelity voorziet dat overheden wereldwijd komend jaar meer publieke middelen gaan investeren, vooral in infrastructuur.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een programma gelanceerd van 265 miljard euro voor de komende veertien jaar, de Canadese premier Justin Trudeau wil 46 miljard dollar investeren voor de komende tien jaar.

Tenslotte wil de Japanse premier Shinzo Abe 45 miljard dollar extra investeren, waarmee hij onder meer de voltooiing van de supersnelle magnetische levitatie-treinverbinding tussen Tokio en Osaka acht jaar naar voren haalt.

Volgens Fidelity zullen van deze enorme overheidsinvesteringen vooral aandelen in traditionele sectoren profiteren, zoals de bouw, staal en cement en zware industriële goederenleveranciers van treinen en grondverzetmachines. Juist dit soort bedrijven bleef de laatste jaren achter bij de markt.

QE stimuleert vooral ongelijkheid

Ook president Trump beloofde investeringen in infrastructuur, waar vooralsnog weinig van terecht kwam. Toch denkt Tony Gibb dat ook de VS die belofte alsnog zullen gaan waarmaken. "Fiscale prikkels hebben veel meer effect dan quantitative easing door centrale banken."

De ECB doet nog het meest enthousiast aan QE, door iedere maand voor twintig miljard euro aan staatsleningen op te kopen en twee tot drie miljard aan bedrijfsobligaties. "Maar dat is niet de bazooka die nodig is," aldus Dropkin.

Misschien is dat maar goed ook. "QE vergroot de ongelijkheid in de wereld," constateren Dropkin en Gibb. "De opkoopprogramma’s van centrale banken hebben vooral beleggers geholpen," zeggen zij. "Mensen met meer normale inkomens staan veel meer bloot aan de reële economie. Zij zien de prijzen van zorg en huizen harder stijgen dan hun eigen inkomens."

Nog lagere rentes stuwen aandelen

Wat wel helpt, zijn de renteverlagingen door de centrale banken. Tot dusver dit jaar telde Fidelity er liefst 45 wereldwijd. Dropkin denkt dat met name de Amerikaanse Fed heeft geleerd van zijn foute beslissingen in het verleden. "Sinds 1955 eindigden negen van de twaalf periodes waarin de Fed de rente verhoogde in een recessie."

Renteverlagingen door centrale banken helpen ook de aandelenmarkten. "De rente die bedrijven betalen op hun obligaties, heeft grote invloed op de koers van hun aandeel," zegt Dropkin. Beursgenoteerde bedrijven zwemmen in cash. Gibb en Dropkin voorzien dan ook verdere terugkopen van aandelen (zie grafiek 2). Nu al is het veel voordeliger voor hen om schuld uit te geven dan nieuwe aandelen.

Britse bedrijven betalen op dit moment gemiddeld 7,6% kosten voor de uitgifte van aandelen en 3% rente op hun credits. In Europa is dat 5,4 versus 2%, in de VS 6,7 versus 4,1%, in Japan zelfs 4,6 versus 0,4%. De markt voor beleggingsfondsen reflecteert dat.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Duuzame trend positief voor actieve fondsen

Aandelenfondsen vertoonden de laatste jaren een netto uitstroom, obligatiefondsen een veel hogere netto instroom. Van de opmars van ETF’s en indexfondsen heeft Fidelity niet echt te lijden, zegt Dropkin. "Onze actief beheerde fondsen blijven het goed doen in termen van netto instroom."

Actief beheerde beleggingsfondsen zijn momenteel goed voor zo’n 18% van het wereldwijd beheerde vermogen, tegen zo’n 3% voor ETF’s en 4% voor indexfondsen, zo blijkt uit cijfers van BIS.

Fidelity denkt dat de marktontwikkeling actieve beleggers in de kaart speelt. "Duurzaam beleggen is echt een trend," zegt Dropkin. "Daar kunnen actief beheerde fondsen beter op inspelen dan passieve producten."

Fidelity heeft diverse duurzame fondsen in de aanbieding, waarvan de kansen alleen maar beter worden. "Voor vuile bedrijven wordt het steeds duurder om aan kapitaal te komen," zegt Gibb. "Schonere bedrijven zien hun kapitaalkosten juist dalen." Dropkin voegt toe: "Wij moeten ons uiterste best doen om op deze trend in te spelen."

De handelsspagaat van Trump

Fidelity verwacht niet al teveel nadelig effect voor beleggers van het wapengekletter tussen de VS en China in het domein van de handelstarieven. Zelfs als Trump de Chinezen het mes op de keel zet, becijferen de Amerikanen dat dit de Chinese economie niet meer zal kosten dan zo’n 0,7% bbp-groei.

Op een totale groei van 6,4% (2018) heeft dat geen desastreuze gevolgen – ook al daalt die groei al jaren gestaag. "Trump balanceert op een dun koord," zegt Gibb. "Enerzijds wil hij bekend staan als een harde onderhandelaar, de eerste die China tot wezenlijke concessies dwingt."

"Anderzijds wil hij voorkomen dat de vrees voor een handelsoorlog het Amerikaanse marktsentiment drukt, en daarmee zijn kansen op een herverkiezing." Als Trump überhaupt herkozen wil worden, voegt Dropkin daar snedig aan toe.

Korting aandelen opkomende markten

Geopolitiek heeft nog steeds een grote invloed op de fundamentals van aandelenmarkten, constateert Gibb. Voor het komende jaar verwacht hij een lichte verbetering van bedrijfswinsten, die dit jaar stagneerden.

En mogelijk een ommekeer van de grote uitstroom uit aandelen van dit jaar richting obligaties. "Want de waardering van aandelen blijft aantrekkelijk ten opzichte van die voor leningen."

Ook in de opkomende economieën ziet hij kansen. "Emerging markets aandelen gaan nu van de hand tegen een korting ten opzichte van aandelen in de VS en andere ontwikkelde markten. "Maar we moeten wel kieskeurig blijven in welke EM-aandelen we selecteren."


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie