Nieuws

Nikkei stijgt wel verder

De Britse vermogensbeheerder Schroders blijft ondanks recente beursrecords buitengewoon positief over Japanse aandelen.

Ver weg van de Griekse problematiek is de Japanse Nikkei bezig met een indrukwekkende opmars. De Nikkei brak onlangs door de 20.000 puntengrens. Voor Andrew Rose, fondsbeheerder Japanse aandelen bij Schroders, is dat geen reden om de Japanse aandelenmarkt daarom voorzichtiger te benaderen. Integendeel. Rose voert tien agumenten aan om zijn optimisme te onderbouwen: 

1. De outlook voor het Japanse bedrijfsleven is gunstig.

2. De huidige koerswinstverhouding van de Nikkei bedraagt eenderde van eerdere marktpieken.

3. De zogenoemde return-on-equity is het dubbele van wat het was in 2000.

4. De winstkwaliteit is nu ook beter. Zo is het huidige dividendrendement hoger dan in het verleden en heeft het ook de potentie om verder te groeien.

5. Er is de laatste jaren vooruitgang geboekt in corporate governance. Zo is er meer oog voor deblangen van aandeelhouders.

6. De Japanse economie profiteert als geen ander van de lage olieprijzen.

7. De zwakke yen heeft de industriële productie en export uit het dal getrokken. 

8. Het huidige Japanse monetaire beleid ondersteunt de Japanse economie en daarmee ook Japanse aandelen.

9. De Japanse werkloosheid was in geen jaren zo laag als nu. Dat resulteert in loonstijgingen en dat lokt weer hogere consumentenuitgaven uit. 

10. Dat het Japanse GPIF, het grootste pensioenfonds ter wereld, zijn blootstelling aan Japanse aandelen iets heeft verhoogd, verleent natuurlijk ook steun aan de Nikkei.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen