Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Beleggers verruilen USA voor Europa

Grote beleggers verruilen Amerikaanse aandelen voor Europese aandelen.

Grote beleggers verruilen Amerikaanse aandelen voor Europese en Japanse aandelen. Redenen hiervoor zijn onder meer de euro/dollar-koers, het ECB-beleid en het prijsniveau van de US equities. 

Bloomberg schrijft dat Soros Fund Management, de family office van George Soros, zijn posities in Amerikaanse aandelen heeft afgebouwd. Het fonds van Soros, dat zo'n 30 miljard dollar beheert, boekte in 2014 een rendement van 8% en staat dit jaar 1,5% in de plus.

Ook David Tepper van Appaloosa Management heeft het afgelopen kwartaal 2,74 miljard dollar aan posities in Amerikaanse aandelen afgebouwd. Dat is een daling van 40%. En Louis Bacon, een andere hedgefundmanager, had tegen het einde van september zo'n 25% minder vermogen in US equities belegd. 

Japan en Europa

Luca Paolini, Chief Strategist Pictet Asset Management, gaf vorige maand tevens aan een voorkeur te hebben voor Japanse aandelen. "Deze zijn goedkoop, de economie groeit en er komt een lading QE van de Japanse centrale bank aan," aldus de econoom. "Europa is eigenlijk hetzelfde verhaal, alleen daar kleeft nog een politiek risico aan - iets dat in Japan niet aanwezig is. Als dat verbetert, kan Europa een verrassing worden in 2015." 

Een veelgehoord argument om Amerikaanse aandelen in te ruilen voor Europese aandelen, is natuurlijk het stimuleringsbeleid van de ECB. Daarnaast zijn Europese aandelen een stuk goedkoper. 

Exportvoordeel

JPMorgan Asset Management liet voor de kerst - toen nog niet bekend was dat de ECB overging tot QE - al zijn optimisme over het continent blijken. "Om te beginnen is de euro nu veel goedkoper ten opzichte van de dollar. Lange tijd was dat andersom en daar profiteerde de Verenigde Staten van, maar nu is het een kans voor de Europese export. Ook zien we dat de winstgroei van Europese bedrijven langzaam groeit,” aldus Vincent Juvyns, executive director global market strategist, in december vorig jaar. 

Lars Kreckel, aandelenstrateeg bij Legal & General Investment Management (LGIM), wees er daarnaast op dat EuroStoxx-bedrijven meer olie-intensief zijn dan S&P 500 bedrijven. Europese bedrijven zullen dus meer profiteren van de lage olieprijs. Ook financieringskosten zijn gunstiger voor Europese bedrijven dan voor Amerikaanse firma’s. Dat komt met name door de wig tussen Duitse obligaties en US Treasury yields, schrijft Kreckel.


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie