Nieuws

Opkomende markten zijn lui geworden

Ondanks de turbulentie in 2014 hoort volgens Eugene Choi van Pictet EMD nog steeds op de menukaart van beleggers.

Opkomende markten die opkomen – das war einmal. Meer dan ooit tevoren giert een kille tegenwind over de aardbol. De groeivertraging in het westen hakt er in veel exportlanden stevig in. Tapering deed het betere sloopwerk en nu hangt de renteverhoging door de Fed al weer als het zwaard van Damocles dreigend te bungelen boven de groeisprookjes van deze planeet.

Kunnen opkomende markten weer uit het dal klauteren? 

Bij EMD wordt je goed beloond voor risico

Eugene Choi, Pictet

’’Je wordt nog steeds goed beloond voor de risico’s die je loopt”. Eugene Choi, fondsbeheerder bij Pictet, denkt dat emerging markets debt (EMD) nog steeds op de menukaart van beleggers hoort, ondanks de turbulentie die duidelijk waarneembaar was in 2014. “Je kunt nu eenmaal niet 100% in aandelen en binnen vastrentend is EMD niet meer weg te denken."

Choi ziet in haar speelveld geen risico’s op defaults en ja, de correlatie met andere beleggingen is opgelopen, maar EMD voegt op gebied van spreiding nog steeds voldoende toe aan een portefeuille. Dat betekent overigens niet dat er geen wolken aan de horizon zijn waar te nemen. “De grootste zorg is een gebrek aan economische groei. Opkomende landen hebben enorm geprofiteerd van QE, maar daardoor zijn ze ook lui geworden en zijn er geen noodzakelijke hervormingen meer doorgevoerd. Dat geldt in iets mindere mate voor Azië.”

Veel opkomende markten zijn nog aan het herstellen van het gat dat de crisis in hun exporten heeft geslagen. Dat gat wordt slechts voor een deel opgevangen door toenemende binnenlandse consumptie. Kansen liggen er vooral in EMD local currency, want veel valuta hebben een forse depreciatie achter de rug. Choi: “Dat gebeurde ook in 1998 en 2003, en werd in beide gevallen gevolgd door een grote rally. Voor 2015 verwacht ik een hoger rendement op EMD local currency, maar ook hogere volatiliteit. Hard currency zal minder rendement en minder volatiliteit laten zien.”

Lees ook: Enorme vraag naar EM Corporates achter stuwdam

 

Kansenparadijs
De verscheidenheid binnen opkomende markten is ook voor Choi een bepalend thema. Rusland wordt door haar weggezet als een land dat geen enkele intentie heeft tot welke hervorming dan ook, Zuid-Afrika kampt met enorme problemen op het vlak van de arbeidsmarkt, Brazilië laat geen grote veranderingen zien en heeft een centrale bank die niet onafhankelijk is.

Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen: turkije lijkt eindelijk de hervormingen te gaan doorvoeren, India en Indonesië kregen in 2014 presidenten die hervormingsgezind zijn en zelfs China lijkt in haar pad naar de toekomst te leren van fouten die andere groeilanden in het verleden maakten.

“Het landschap is onder te verdelen in drie soorten landen: landen die goed bezig zijn, landen die slecht bezig zijn en landen die verbeteringen vertonen.” Die verschillen moeten een kansenparadijs voor beleggers opleveren, voor zover ze daar de vrijheid toe krijgen om van hun benchmark af te wijken.

Choi kan dat, met een geconcentreerde portefeuille en de mogelijkheid om tot 5% over- of onderweging aan te brengen. Daarnaast mag ze tot 25% van de portefeuille buiten de benchmark beleggen. Pictet is met huizen als Pimco, Ashmore en Bluebay één van de allergrootste EMD-spelers. Sinds 2001 behaalde het fonds een gemiddeld rendement van 115% per jaar bij een volatiliteit van 12%.

“Een aandelenachtig rendement, maar met lager risico”, noemt Choi dat. In 2014 zat dat er niet in. Eind oktober was er sprake van een nulrendement. “We mikken op een benchmarkrendement plus 1 tot 3%. Daarbij is het van belang de drawdowns te beperken. Als een positie tegen ons loopt, treedt al snel een stoploss in werking. Dat mag twee keer gebeuren. Daarna geldt: Three strikes and you’re out. Een strategie die tot nog toe prima gewerkt heeft.”

Deze special is eerder gepubliceerd in IEXprofs magazine nummer 27, 2014 en geschreven door Fleur van Dalsem, Peter van Kleef en Ruben Munsterman.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie