Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

2015: Meer volatiliteit op komst

Koffiedik, glazen bollen. Alle middelen zijn aangewend voor een vooruitblik op 2015: Remi Ajewole, Schroders.

IEXProfs vraagt zes multi-assetspecialisten wat beleggers kunnen verwachten voor het jaar 2015. Met deze keer op de praatstoel:

Remi Ajewole
Schroders

 

Volatiliteit
“We gaan in 2015 veel meer volatiliteit zien. De afgelopen jaren zagen we een kloof tussen het beleid van de centrale banken en de economie. De economie was niet echt vooruit te branden terwijl de centrale banken een serie onconventionele maatregelen namen. Nu hebben we geaccepteerd dat het met de groei voorlopig nergens heen gaat. Dat gaat leiden tot meer volatiliteit in alle assets, aandelen in de eerste plaats. Met grote verschillen tussen de verschillende markten. Dat is het nieuwe regime waar beleggers mee te maken krijgen. We leven in een centralebankencyclus en de vraag is welke centrale bank nu iets verrassends gaat doen. De ECB en Bank of Japan, dat kennen we nu wel. Maar let in 2015 op China, Korea, Indonesië. De dalende yen is voor veel andere exportlanden een groot probleem. Dat wordt een opwindend spel.”

Schroders

Defaults
“High yield en emerging markets debt hebben het met dank aan de zoektocht naar yield goed gedaan, de afgelopen jaren. Maar er is weinig liquiditeit in de creditmarkt. Amerikaanse high yield heeft een tik gekregen in oktober, en dat was een vooraankondiging van wat ons nog te wachten staat. Met name in opkomende markten zie ik veel risico’s in bedrijfsobligaties. Daar lijden veel bedrijven pijn door de lage olieprijs, er is bijna geen groei, de bedrijfswinsten zijn van een klif gestort en marges staan onder druk. Ja, er zijn zorgen over Europese en Amerikaanse bedrijfsobligaties, maar niemand kijkt naar bedrijven uit opkomende markten, terwijl de balans van die bedrijven veel zwakker is.”

Aandelen
“Ondanks de hogere volatiliteit is in 2015 rendement toch vooral te halen op de aandelenmarkt. Als aandeelhouder wordt je betaald om je zorgen te maken en dat doen we volop voor 2015. Maar de rente blijft in alle grote regio’s laag, de inflatie blijft bescheiden. Dat is een gunstige omgeving voor aandelenmarkten. Het is een fout om nu uit de markt te stappen. Amerikaanse aandelenmarkten zullen in 2015 verder stijgen en uiteindelijk in bubble territory terechtkomen. Beleggers moeten vasthouden aan de beweging. Don’t fight de trend. En die trend is voorlopig de Verenigde Staten.”

Desinflatie
“De hamvraag is: waar gaat het met groei en deflatie naar toe? In Europa kunnen de economische data wellicht positief verrassen, maar over het algemeen geldt dat ontwikkelde markten een beneden trendmatige groei laten zien, met aanhoudende deflatiedruk. Diverse Europese en opkomende landen hebben al deflatie. Desinflatie is de nieuwe norm en beleggers moeten die omarmen om een buffer op te bouwen voor een periode van deflatie. Die is onafwendbaar, tenzij er echt fiscale hervormingen worden doorgevoerd.”

Deze outlook stond eerder in IEXProfs magazine nummer 27, 2014.

Nog meer in deze reeks: Supriya MenonAsoka WöhrmannBill McQuakerTrevor Greetham, Remi Ajewole en Joost van Leenders.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie