Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

2015: Voorkeur voor S&P 500

Koffiedik, glazen bollen. Alle middelen zijn aangewend voor een vooruitblik op 2015: Bill McQuaker, Henderson.

IEXProfs vraagt zes multi-assetspecialisten wat beleggers kunnen verwachten voor het jaar 2015. Met deze keer op de praatstoel:

Bill McQuaker
Henderson

 

Optimistisch
“Er is veel ten goede veranderd in de afgelopen drie, vier maanden voor de wereldeconomie. Het meest belangwekkende is de daling van de olieprijs met zo’n 30% vanaf de top. Dat zal, tot in alle uithoeken van de wereld, het consumentenvertrouwen en de consumentenbestedingen een enorme boost geven. Zie het als een wereldwijde belastingverlaging. Met name in de VS gaat dat impact hebben, maar ook in energie-importerende landen als Japan, Turkije en India. Sinds de financiële crisis hangt er voor elke belegger één groot vraagteken boven de markt: gaat de consument weer lenen en besteden? Voor het eerst in vijf jaar lijkt die zorg minder prominent. Dat is echt een substantiële verbetering van marktomstandigheden.”

Henderson

Centrale banken
“Een andere positieve factor is het beleid van centrale banken. Voor de VS rekenen we op een economische groei van boven de 3% in 2015, met kans op nog meer. Voor Europa ziet dat er natuurlijk veel minder rooskleurig uit. Maar de inspanningen van de ECB in met name het tweede halfjaar van 2014 moeten voor een groot deel nog voelbaar worden. Zeker de devaluatie van de euro, het effect daarvan merk je in de regel pas na een maand of twaalf. En er zit meer aan te komen, op het fiscale front. De angst dat de ECB een verdeeld huis is, is weggenomen. De Bank of Japan heeft duidelijk gemaakt flink door te pakken en met dank aan het economisch herstel kunnen de Federal Reserve en de Bank of England de renteverhoging verder vooruitschuiven.”

Kopen!
“We zien langzaam een transformatie van een door liquiditeit gedreven markt naar een door groei gedreven markt. Amerikaanse largecaps hebben pas dit jaar een begin gemaakt met de inhaalslag ten opzichte van smallcaps. Dat gaat nog wel even door, we hebben voorkeur voor de S&P 500. In Europa en opkomende markten zijn vooral de waarderingen aantrekkelijk aan het worden. De vraag is wat je wilt kopen: de markten en aandelen met de sterkste fundamentals, of de achterblijvers met aantrekkelijkere waarderingen. Wij hebben sinds medio oktober allebei gekocht, maar prefereren de eerste groep.”

Niet kopen!
“We zijn al jaren bearish op obligaties. Dat heeft ons in 2014 niet geholpen, maar we houden aan onze visie vast. Als je kijkt naar Amerikaanse en Duitse staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar, dan prijzen die aan het eind van die looptijd nog steeds stagnatie in. Wij geloven dat de wereld er over vijf jaar een stuk beter dan dat uitziet. Zeker nu de arbeidsmarkt krapper wordt in de grote economieën ziet het er voor obligaties niet goed uit. Wij zitten liever in commercieel vastgoed. Een veel hogere yield, en ja, met wat meer risico.”

Deze outlook stond eerder in IEXProfs magazine nummer 27, 2014.

Nog meer in deze reeks: Supriya MenonAsoka Wöhrmann, Bill McQuaker, Trevor GreethamRemi Ajewole en Joost van Leenders.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen