Nieuws

IBS-dochter voor global smallcaps

Vermogensbeheerder IBS Capital Management gaat via dochter SilverCross IM institutionele klanten bedienen.

Niet alleen Kempen Capital Management gaat het nog redelijk onontgonnen gebied van wereldwijde smallcaps verkennen, ook een oud-gediende van de asset manager komt met een belegginsgvehikel in dat speelveld. Traditioneel worden smallcaps landelijk of regionaal bespeeld (Noord-Amerika, Europa). Kempen doet dat al met een fonds voor Nederlandse smallcaps en ook in Europa.

Eerder deze week werd bekend dat een team onder leiding van Jan Willem Berghuis ook een wereldwijd smallcapfonds is gestart. Dat valt min of meer samen met het initiatief van SilverCross, een dochteronderneming van IBS Capital Management. SilverCross staat onder leiding van David Simons, die van 1998 tot 2012 verschillende functies bij Kempen bekleedde.

Simons is sinds 1 januari van dit jaar managing director van SilverCross IM dat op haar nieuwe website (sinds deze week in de lucht) institutionele beleggers wil bedienen met een wereldwijd smallcapfonds. Volgens SilverCross hebben smallcaps sinds 1926 een outperformance van 2% per jaar laten zien ten opzichte van largecaps (onderzoek van Ibbotson SBBI). Daarvoor geeft SilverCross vier redenen.

  •  Vaak opereren deze bedrijven in een niche die ze zelf gecreëerd hebben en waar ze een prima reputatie genieten en hebben ze als marktleider pricing power.
  • Het is voor kleinere bedrijven makkelijker groei te realiseren dan voor grote gevestigde namen.
  • Ze opereren vaak onder de radar, wat leidt tot gebrekkige informatie en een 'mispricing'  van het aandeel (lees: onderwaardering)
  • De leiding van deze bedrijven is vaak in handen van eigenaren of directeuren met en significant aandeel in het bedrijf. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus