Nieuws

Zo was 2013. En zo wordt 2014

In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, is de Grote Rotatie van aandelen naar obligaties nog niet op gang gekomen.

De Grote Rotatie uit obligaties naar aandelen? Niet in 2013. De Europese fondsindustrie zag vorig jaar 274,8 miljard euro aan vers geld binnenkomen (geldmarktfondsen niet meegenomen). In 2013 ging er 96,4 miljard euro naar obligatiefondsen, 92,4 miljard naar aandelenfondsen en 85,1 miljard naar mixedassetfondsen.

In schril contrast daarmee staat de uitstroom van 93,9 miljard uit geldmarktfondsen. Veel minder geweld was er bij UCITS hedgefunds en commodityfondsen die respectievelijk 0,9 miljard in- en 7,8 miljard euro uitstroom zagen.

Aandelenfondsen

Uit  
  In
Aandelen VK (-9 miljard)
Aandelen Wereldwijd (+25,7 mrd)
Aandelen Duitsland (-7,7 mrd)
Aandelen Europa (+25,6 mrd)
Aandelen basismaterialen/energie (-4,6 mrd)
Aandelen Japan (+16,1 mrd)
Aandelen Pacific ex-Japan (-4,4 mrd)
Aandelen Noord-Amerika (+13,4 mrd)
Aandelen Latijns-Amerika (-3,4 mrd)
Aandelen Emerging Markets (+9,1 mrd)
Aandelen Zwitserland (-3,3 mrd)
Aandelen Europa Mid/Smallcap (+7,7 mrd)
Aandelen Rusland (-2,9 mrd)
Aandelen Specialty (+6,7 mrd)
Aandelen Centraal-Oost Europa (-2,6 mrd)
Aandelen VS Small/Midcap (+6,6 miljard)
Aandelen BRIC (-2,4 mrd)
 

 

Obligatiefondsen

Uit  
  In
Bonds USD (-14,7 miljard)
Bonds Global Currencies (+26,8 mrd)
EUR corporate Investment grade (-7,1 mrd)
Bonds Flexible (+23,5 mrd)
Bonds GBP corporate Inv. Grade (-7,0 mrd)
Bonds USD Corp. High Yield (+13,8 mrd)
Bonds Inflation Linked (-5,1 mrd)
Bonds EUR short term (+13,6 mrd)
Bonds Emerging Markets (-4,8 mrd)
Bonds Specialty (+12,1 mrd)
Bonds Asian Currency (-2,9 mrd)
Bonds EUR Corp. High Yield (+9,6 mrd)
 
Bonds Global High Yield (+7,5 miljard)

 

Geldstromen
In het eerste halfjaar was er vooral sprake van instroom in obligatiefondsen, in het tweede halfjaar trokken aandelenfondsen nieuw geld aan. Van een Grote Rotatie kan echter nog niet gesproken worden. Wel laten de geldstromen zien dat de voorkeur van beleggers gedurende het jaar verschoof.

Nederlandse fondsen niet in trek
Het gros van de instroom – 211,2 van de 274,8 miljard euro – was in 2013 wederom weggelegd voor cross border-fondsen, fondsen die gehuisvest zijn in de Europese fondsenhubs Ierland en Luxemburg.

Europese fondsen met een notering in eigen land, vertoonden een gemengd beeld. In Spanje waren obligatiefondsen niet aan te slepen (17 miljard instroom).

Aan de andere kant van het spectrum vormde Duitse aandelenfondsen de grootste negatieve uitschieter (-5,9 miljard). In Nederland gehuisveste fondsen zagen uitstroom. Dat gold zowel voor aandelenfondsen (-1,7 miljard) als obligatiefondsen (-0,7 miljard).

Kaskrakers en blockbusters
Van alle fondshuizen was BlackRock het meest succesvol in 2013, met een instroom van 32,5 miljard euro. Op gepaste afstand volgden J.P. Morgan Asset Management (21,3 miljard) en Franklin Templeton (10,8 miljard). BlackRock was zowel aan de aandelen- als de obligatiekant de nummer één.

Er was een instroom van 8,7 miljard in obligatiefondsen van BlackRock. Nummers twee en drie waren Deutsche Asset & Wealth Management (+7,6 miljard) en Franklin Templeton (+6,3 miljard).

Bij aandelenfondsen werd de taart in meer gelijke porties verdeeld. De top-3 bestaat daar uit:

  1. BlackRock (+1,5 miljard)
  2. Vanguard (+1,1 miljard)
  3. Kommunal Landspensjonskassen (+1,1 miljard)

De top-10 bij de individuele fondsen werd vooral gedomineerd door fondsen met een flexibele aanpak binnen een assetcategorie en fondsen met een allocatiestrategie. Het enige aandelenfonds dat de top-10 haalde, was het dividendfonds van M&G:

Top-10

Templeton Global Return Fund
+6,7 miljard
M&G Optimal Income Fund
+5,5 mrd
Standard Life GARS
+4,2 mrd
JP Morgan Global Income
+3,9 mrd
ING Renta Global High Yield
+3,5 mrd
Pimco GIS Income Fund
+3,2 mrd
Schroder ISF Global Multi Asset Fund
+2,8 mrd
Sky harbor Short Duration high Yield
+2,6 mrd
JP Morgan Income Opportunity Fund
+2,6 mrd

 

En nu 2014!
Omdat de Europese Centrale Bank de rente laag houdt, houdt de search for yield aan in 2014. Dat betekent niet dat er geen renteverhoging zal zijn. Europese beleggers zouden een begin kunnen maken met het hedgen van hun obligatieportefeuilles. Dat kan er toe leiden dat alternatieve obligatiefondsen en obligatiefondsen met een korte duration in 2014 in trek zullen zijn.

Daar komt bij dat de risk on-modus nog wel even actief blijft, waardoor beleggers naar aandelenfondsen zullen uitwijken. Dat zal leiden tot een vlucht naar fondsen die beleggen in Amerikaanse, maar ook Europese aandelen.

Vanuit het oogpunt van fondsselectie zal er vooral een voorkeur zijn voor fondsen met een echt actieve benadering, die het vooruitzicht bieden op echte alpha-creatie – veel meer dan indexhuggers die te maken krijgen met de concurrentie van goedkopere ETF’s.

De huidige onzekerheid in opkomende markten kan zorgen voor een uitstroom uit opkomendemarktenfondsen. Maar het geld dat daar onttrokken wordt, zal worden geherinvesteerd in aandelen uit ontwikkelde markten.

Een ander thema dat goed ligt bij Europese beleggers zijn de mixed assets en assetallocatiefondsen, vanwege hun mogelijkheid om uit alle beleggingscategorieën rendement te halen. Bovendien worden deze fondsen vaak gezien als diversificatieverhogend, waardoor een buffer tegen koersdalingen in een portefeuille wordt ingebouwd.

Uitgaand van het huidige marktklimaat lijkt het er in elk geval op dat de Europese fondsindustrie zich mag opmaken voor een jaar met netto-instroom.

Dit artikel is geschreven door Detlef Glow, Head of Lipper EMEA Research.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie