Feature

Europese high yield-obligaties aantrekkelijk en goedkoop

Gematigde economische groei, weinig defaults, faciliterende centrale banken, niet al te hoge waarderingen én een lage rentevergoedingen op goudgerande obligaties maken Europese high yield-obligaties koopwaardig, aldus Fidelity International en Nordea.

Met beleggen in zekere Europese staatsobligaties is nog altijd geen kruimeltje coupon te verdienen. De Duitse Bund is weliswaar niet langer negatief, maar van zes basispunten per jaar wordt niemand rijk. Ook de Nederlandse tienjaars is met veertien basispunten geen vetpot. Over korter lopend papier zullen we het verder niet hebben. Daarvoor moet al een tijdje worden bijbetaald.

Obligatiebeleggers die graag wat meer rente ontvangen, maar geen valutarisico willen lopen, kunnen de aanschaf van Europese junkobligaties overwegen. Dat geeft tegenwoordig bijna 4%.

Maar hoe verstandig is dat? Staan de hogere rentes in verhouding met de extra risico’s die beleggers met Europese high yield-obligaties lopen? Het feit dat de Europese economie langzaam maar gestaag achteruit kachelt, maakt zenuwachtig.

Centrale bank helpt mee

Maar als de eerste maanden van dit jaar een voorbode zijn voor wat beleggers nog te wachten staat, dan is er reden om extra geld naar Europese high yield-obligaties te alloceren. Year-to-date staat er (op het moment van schrijven) een plus van 6,7% op het bord. Niet heel vreemd, want de high yield-obligatiemarkt trekt zich op aan de aandelenmarkt. Het grootste risico voor de high yield-obligatiebelegger zijn defaults. Opgaande aandelenkoersen wijzen op optimisme over de bedrijfswinsten. Dat staat haaks op defaultvrees.

Voor de opgaande high yield-obligatiemarkt betalen beleggers wel een prijs. De rentevergoedingen worden minder. Reden hiervan zijn niet alleen stijgende koersen, maar ook de duidelijke duifachtige boodschap die de ECB uitstuurt. Monetaire verkrapping is de eerstkomende tijd niet aan de orde. Dat heeft de Europese rentes over een breed front omlaag gejaagd. Zijn inkomensbeleggers daarom genoodzaakt het met high yield-obligaties te doen? Andrea Iannelli, beleggingsdirecteur Fixed Income van Fidelity International, zegt in een telefonische reactie van wel.

Iannelli: “De ECB vertelde beleggers dat de rentes nog heel lang heel laag blijven. Toen die boodschap bekend werd, kwam een hernieuwde zoektocht naar yield-obligaties meteen op gang. Dat bleek bijvoorbeeld uit de inflow in deze obligaties. Zolang de centrale bank het beleid niet wijzigt, komt daar geen einde aan.”

Weinig aanbod

Dat wil niet zeggen dat Europese high yield-obligaties inmiddels zwaar aan de prijs zijn. Integendeel. Volgens Iannelli (foto) bedraagt de credit spread (het renteverschil met Duitse staatsschuld) op dit moment 400 basispunten. “In Azië en de VS zijn de spreads in de afgelopen maanden duidelijk meer gekrompen dat die in Europa. Voor mij betekent dit dat Europese high yield-obligaties goedkoper zijn dan vergelijkbare schuld elders in de wereld.”


Andrea Ianelli van Fidelity International


Wat de markt verder stuwt, is een gebrek aan nieuw aanbod. Het aantal issues is laag. Het is daardoor steeds meer dringen in de Europese high yield-obligatiemarkt. Dat legt een sterke bodem.

Iannelli verklaart het geringe aanbod: “Het Europese bedrijfsleven is minder dan Amerikaanse en Aziatische bedrijven geneigd zich extra in de schulden te steken. Er zijn ook minder share buybacks en minder M&A-activiteiten. Daardoor is het met de Europese kredietwaardigheid van het bedrijfsleven beter gesteld dan die in de VS en Azië.”

Veilige keuzes

Voordeel van de relatief sterke kredietwaardigheid van Europese yield is een laag defaultpercentage. Dat bedraagt op dit moment 1,2% en dat is laag. Iannelli rekent voor de nabije toekomst zeker niet op meer faillissementen. “Dat is vooral, omdat we geen recessie verwachten. Zolang de inflatie laag blijft, gaat de ECB verder met stimuleren. Dat houdt een recessie op afstand.”

Desondanks kiest Fidelity voor de betere schuld binnen de high yield-obligatiemarkt. “Want we zitten toch aan het einde van de cyclus,” vertelt Iannelli. Daarnaast zijn de aanstaande Europese verkiezingen en mogelijk hogere Amerikaanse tarieven op Duitse auto’s niet te negeren risico’s.

Ook constateert hij dat het risicoverschil tussen goede en slechte bedrijven groot is. “Wij verkiezen op dit moment communicatiebedrijven. Toeleveranciers aan de autosector daarentegen houden we het liefst buiten de portefeuille.”

Populaire markt

Ook Torben Skødeberg (foto), beheerder van het Nordea 1 – European High Yield Bond-fonds, ziet prima kansen voor Europese high yield-obligaties. “Veel beleggers zijn dit jaar in de markt gestapt, en daar zijn goede redenen voor. Met een gemiddelde yield van bijna 4% en een default rate van 0,2% (een stuk lager dan concullega Ianelli rekent) worden beleggers goed betaald voor het risico dat ze nemen.”

Deze situatie van lage economische groei noemt Skødeberg ideaal. Volgens hem is de high yieldmarkt (ebitda/schuld) momenteel goedkoper gewaardeerd dan de aandelenmarkt (op basis van koers-winstverhouding).


Torben Skodeberg van Nordea AM

Over een stijging van de default rate maakt Skødeberg zich weinig zorgen. “Met de kredietwaardigheid van de Europese high yield-bedrijven is het nu veel beter gesteld dan net voor de crisis. De gemiddelde kredietwaardigheid bedraagt nu BB. Dat was toen B. Bedrijven zijn tegenwoordig veel beter in staat hun rentes te betalen. Mocht een bedrijf in gebreke blijven, dan heeft dat volgens Skødeberg meestal niets te maken met een slechte balans, maar alles met een businessmodel dat niet langer voldoet.

Zekeringen

Mocht de default-ratio onverhoopt toch scherp stijgen, dan is er nog geen man overboord. “Ook als het aantal defaults naar 2% gaat, wat ik niet snel zie gebeuren, dan nog valt de pijn mee. Obligatiebeleggers zijn immers nooit de hele inleg kwijt. Ga er maar vanuit dat de helft van de schuld alsnog wordt terugbetaald.”

De high yield-specialist wijst bovendien op het zogenaamde roll down-effect, dat thans bijna 1% extra rendement per jaar geeft. “Dat alleen al zou een sterke stijging van het aantal faillissementen compenseren.”

Om de risico’s te beperken koopt Skødeberg vooral bedrijven die niet al te cyclisch zijn. Gezondheids- en een aantal mediabedrijven hebben zijn grote voorkeur. Ook is het fonds overwogen in senior secured debt. Mocht het onverhoopt misgaan, dan zit Skødeberg bij de faillissementsafhandeling vooraan. Bedrijven, die het moeten hebben van één product, zoals oliebedrijven en sommige chemiebedrijven, komen de portefeuille niet in. “Too risky!!”

Er is eigenlijk maar één risico, dat Skødeberg echt vreest en dat is dat beleggers de toekomst te zonnig inzien. “Het grootste gevaar is dat beleggers in de aankomende tijd te veel risico’s nemen en de kwaliteit van de high yield-schuld afneemt. Als er dan een recessie uitbreekt, ontstaat er een groot probleem.”

Riskmanagement