Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Japanse aandelen kunnen een stootje hebben

Senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank ziet geen redenen om de overweging van Japanse aandelen aan te passen. Ook niet als de Japanse yen sterker zou worden en de Japanse rente zou stijgen.

"Het gaat goed met de Japanse aandelenmarkt. Van de grotere economieën is Japan het land met het beste rendement dit jaar (27%) in lokale valuta. Hier zijn meerdere redenen voor, zoals de positieve economische ontwikkelingen en de stijgende inflatie, na decennia van strijd tegen deflatie.

Ook de instroom vanuit buitenlandse beleggers en de sterke concurrentiepositie door de zwakke yen zijn positieve impulsen achter het herstel. Wat heel belangrijk is voor aandelenbeleggers, is de dit jaar ingezette hernieuwde focus op aandeelhouderswaarde.

 

De zwakke yen begint wel door te slaan, ingegeven door de nog altijd zeer lage rente ten opzichte van andere landen. De centrale bank (BoJ) heeft in de afgelopen maanden al meerdere keren aangegeven dat de yen te zwak is. De yen is dit jaar 12% gedaald ten opzichte van zowel de euro als de Amerikaanse dollar. Meer maatregelen om de Japanse munt te ondersteunen zijn te verwachten.

Beheersing rentecurve op de schop

Momenteel houdt de centrale bank de tienjaarsrente nog vast op de nul, met een platfond van 1,0%, en de korte rente op -0,1%: de zogenaamde beheersing van de rentecurve (yield curve control). De stijging van de lonen en de inflatie maakt echter dat de dagen van het zeer stimulerende centrale bankbeleid mogelijk geteld zijn.

De Japanse centrale bankpresident Kazuo Ueda wees afgelopen weekend op het geleidelijk loslaten van het zeer stimulerende beleid, als de BoJ voldoende bewijs heeft dat de loongroei volgend jaar zal doorzetten. Het loslaten van de negatieve rente en de controle van de rentecurve zal leiden tot hogere rentes.

Hogere rentes kunnen een negatief effect hebben op de Japanse aandelenmarkt en ook de uitstaande obligaties raken. Lenen wordt duurder, maar nieuwe obligaties worden weer interessanter doordat ze een hogere rente bieden. Tegelijkertijd is de financiële positie van het beursgenoteerde bedrijfsleven solide en kunnen bankaandelen profiteren van hogere rentes.

Instroom van kapitaal

Bij hogere rentes kan Japan rekenen op een instroom van Japans, maar ook van buitenlands kapitaal. Dat zal ondersteunend kunnen werken voor de Japanse yen en voor de beurskoersen. Een draai uit obligaties naar aandelen door Japanse beleggers is iets waar beleggers rekening mee kunnen houden. Nieuwe fiscale maatregelen om aandelenbezit onder Japanse particulieren te stimuleren, kunnen hier een aanleiding voor vormen.

Positie in Japan gehandhaafd

Mocht de yen aan kracht winnen, dan is niet meteen de concurrentiepositie van Japan in het geding. De munt is namelijk zo sterk gedaald dat bijvoorbeeld een 10%-stijging de concurrentiepositie niet substantieel zal verslechteren. Daarbij zien we ook dat loongroei helpt voor een positieve dynamiek in de Japanse economie.

Wel is de lage waardering (koers-winstverhouding) van Japanse aandelen na de rally opgelopen naar gemiddeld, maar dat zal geen rem vormen op de koersontwikkeling.

Daarnaast zien we dat bedrijven meer aandeelhoudersvriendelijk beleid voeren door cash aan het werk zetten en aandelen terug te kopen en onderliggende hervormingen doorvoeren om te voldoen aan eisen van goed bestuur. Dit is positief voor de aandelenmarkten.

Enfin, voor ons zijn er voldoende redenen om in onze actief beheerde portefeuilles het relatief grote gewicht van Japanse aandelen te handhaven."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie