Column

Hoge rente van high yield valt moeilijk te negeren

Op de korte termijn kan de rente voor high yieldobligaties nog verder oplopen. Toch kiest Aegon AM ervoor om nu al in te stappen. Waarom? Omdat het exact timen van de bodem gekkenwerk is. En omdat een rente van 8% best aantrekkelijk is.

De markt voor high yieldobligaties roept raadselen op, schrijft Aegon AM in een recent rapport. Van de ene kant lijken ze voor de lange termijn bijzonder aantrekkelijk met effectieve rendementen wereldwijd van rond de 8%. Maar het vervelende is dat de rentespread op de korte termijn kan oplopen in het geval van een recessie.

Om het in een historisch perspectief te plaatsen. Een gemiddeld rendement van 8% of hoger was de laatste decennia zeldzaam. Sinds de kredietcrisis – toen de rendementen tijdelijk opliepen tot boven de 20% - is het alleen voorgekomen tijdens de eurocrisis van 2011, heel kort in 2015-2016 en 2018 en tijdens het eerste coronajaar. 

Recessiedreiging

In al die gevallen hadden beleggers grote winsten gemaakt als ze toen waren ingestapt. De grote vraag is altijd: Waar is de bodem? Moet ik die als belegger precies weten te vinden?

In de VS lijkt de kans op een recessie kleiner geworden. Toch duidt de omgekeerde rentecurve nog altijd op een groot risico. In Europa zitten een aantal landen al dicht tegen een recessie aan, en dan wordt high yield altijd harder geraakt dan obligaties met een sterke kredietwaardering.

Risico-opslag van 10 procentpunt

Aegon AM geeft het voorbeeld van 2020 toen de rentes opliepen tot 1000 basispunten (10 procentpunt). Maar zo erg zal het dit keer waarschijnlijk niet worden. Het grote verschil is dat in 2020 de rente van centrale banken extreem laag was. Veel beleggers zaten daardoor overwogen in high yield – om wat extra rendement te krijgen. Als er dan paniek uitbreekt, kan het hard gaan.

Nu is de rente op staatsobligaties een stuk hoger. Aegon AM gaat uit van een spread van 600 tot 700 basispunten in het geval van een recessie. Wat ook helpt is dat de kwaliteit van high yield gemiddeld beter is geworden. 

Rente piekt

Wat verder in het voordeel van high yield spreekt, is dat de Federal Reserve de piek lijkt te hebben bereikt bij zijn rentecyclus (de ECB moet waarschijnlijk nog een paar stapjes doen).

Dat betekent dat beleggers uit die hoek niet meer hoeven te vrezen voor veel opwaartse druk. Sterker, mocht er een recessie uitbreken dan is de kans groot dat de Fed de rente verlaagt.

In dat geval zijn er twee krachten die tegen elkaar inwerken: een opwaartse druk door een risico-opslag vanwege de recessie en een neerwaartse druk vanwege een soepeler monetair beleid.

Tenslotte ziet Aegon AM nog een positief element in de enorme outflow uit high yield in 2022. Het zit er dik in dat beleggers op een gegeven moment terugkomen, met als gevolg hogere koersen en een lagere spread.

Bodemvissen

Met deze kennis op zak zouden beleggers ervoor kunnen kiezen om te wachten tot het recessiegevaar geweken is en de spread zijn hoogste punt bereikt. Maar niemand weet precies wanneer dat is. 

Uit data teruggaand tot 1994 blijkt dat bij een spread van 400 basispunten in de drie jaar daarna gemiddeld genomen een rendement van 8,3% werd behaald. Bij een spread van 800 basispunten was dat zelfs 16,5%.

Als er vijf jaar vooruit wordt gekeken, blijven deze cijfers vrijwel gelijk. Maar het risico op een negatief rendement neemt dan wel  verder af.

Niet te lang treuzelen

Aegon AM acht dit zelf daarom een goed moment om in te stappen. Gezien de risico’s op de korte termijn, kiest de vermogensbeheerder om te beginnen voor high yield met redelijk hoge credit ratings.

Later kunnen daar altijd nog obligaties aan worden toegevoegd met ratings dichtbij junk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie