Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Vijf krachten bepalen de richting van aandelenmarkten

Scott Berg, portefeuillebeheerder voor de Global Growth Equity Strategy bij T. Rowe Price, bespreekt de vijf krachten die momenteel bepalend zijn voor de richting waarin de markten bewegen en natuurlijk, wat de beleggingsimplicaties daarvan zijn.

Het einde van stimulans
Nu de Fed en andere centrale banken de geldhoeveelheid beperken om de inflatie te beteugelen, is het zeer onwaarschijnlijk dat overheden en centrale banken de economie nog stimulans zullen toedienen. Dit is een belangrijke ontwikkeling omdat juist stimulans zo'n grote rol heeft gespeeld bij de gestegen activaprijzen in het afgelopen decennium. Desondanks is er zoveel geld in de wereldeconomie dat er nog steeds voldoende liquiditeit is om de prijzen van activaprijzen te laten doorstijgen.

Gebrek aan synchroniciteit
Een ongewone eigenschap in deze marktcyclus is het gebrek aan synchroniciteit. Het aanscherpen van het monetair beleid zorgt voor een vertraging in overheids- en bedrijfsinvesteringen en consumentenuitgaven, met als overkoepelend effect een breed gedragen deflatie.

"In deze cyclus zijn de lonen echter blijven stijgen en zijn consumptietrends solide gebleven"

In deze cyclus zijn de lonen echter blijven stijgen en zijn consumptietrends solide gebleven, zelfs terwijl de economie vertraagt. Dit gebrek aan synchroniciteit is deels de reden waarom de Amerikaanse economie het zo goed doet, ondanks het agressieve monetaire verkrappingsbeleid. Maar dit kan ook meer inflatie tot gevolg hebben, of op zijn minst meer hardnekkige inflatie.

Scott Berg
Scott Berg van T. Rowe Price

Deglobalisering en de China-VS ontkoppeling
Het tijdperk van marktliberalisering en globalisering ligt nu definitief achter ons, met gevolgen voor productiviteit, inflatie en economische herverdeling in het komende decennium. De afgelopen jaren zijn de VS en China zich economisch en politiek van elkaar aan loskoppelen. Dit impliceert meer binnenlandse investeringen omdat beide partijen proberen onafhankelijke toeleveringsketens op te bouwen die voorheen juist met elkaar verbonden waren.

Dit zal tijd kosten, maar de US Inflation Reduction Act zal helpen om binnenlandse investeringen te stimuleren en zo meer onafhankelijkheid van China te creëren. De Amerikaanse economie zal zich niet onmiddellijk kunnen ontkoppelen, maar de Amerikaanse regering maakt er duidelijk serieus werk van.

Kunstmatige intelligentie is er ook nog
Geen enkel beleggingsperspectief is compleet zonder verwijzing naar kunstmatige intelligentie (AI).  T. Rowe meent dat we pas aan het begin staan van deze trend, met recente kwartaalresultaten van bedrijven als NVIDIA die aangeven dat AI grootschalige investeringen aantrekt.

"We staan pas aan het begin van de AI-trend"

Gezien de omvang van de uitgaven die plaatsvinden op een moment dat veel bedrijfsmarges krimpen, is het voor beleggers belangrijk om zich aan de goede kant van de AI-cyclus te positioneren.

Bye bye, Goudlokje
Alle bovengenoemde krachten zijn symptomen van een ongebruikelijke cyclus, waarin de echo's van de wereldwijde financiële crisis nog aanwezig zijn. Snelle technologische veranderingen, de COVID-erfenis en geopolitieke conflicten creëren de omstandigheden voor een hobbelige rit in de toekomst.

T. Rowe Price meent dat markten steeds meer bedrijven belonen die een economische neergang kunnen doorstaan en hun winstmarges kunnen handhaven of vergroten. Nu het tijdperk van lage rentetarieven, lage belastingen, lage loongroei, goedkope grondstofprijzen, gemakkelijke technologische winsten en deflatoire globalisering voorbij is, zal dit gevolgen hebben voor de winstmarges van alle bedrijven.

Waar de afgelopen drie jaar werden gedomineerd door het schommelende pendulum tussen groei- en waardeaandelen, meent T. Rowe Price dat de toekomst meer gericht zal zijn op specifieke aandelen en op bedrijven die hun winst kunnen laten groeien en versterken gedurende een fundamenteel veranderde cyclus. Dit impliceert diversiteit in portefeuilles, risicobeheer en bereidheid om de blootstelling aan aandelen te vergroten wanneer risico-evenementen zich voordoen en wanneer contraire kansen zich voordoen.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen