Column

Van dividendprobleem naar dividendzondvloed

Een zondvloed klinkt niet erg positief, maar wel in het geval van dividenden die in recordhoeveelheden worden uitgekeerd aan beleggers, zelfs als het economisch tegenzit, schrijft fondsmanager Mark Peden van Aegon AM.

Dagobert Duck badend in een kelder vol met goud. Zo moeten dividendbeleggers zich monenteel een beetje voelen. Drie jaar geleden, aan het begin van de coronacrisis, kwamen bedrijven nog met enorme kortingen op het dividend. Analisten voorspelden dat het niet snel goed zou komen. Ook fondsmanagers Mark Peden van Aegon AM ging uit van een blijvende korting van 30%. Achteraf was het echter niet meer dan een kort intermezzo, schrijft hij in het rapport The dividend deluge.

In 2021 werden alweer records gebroken met 1,47 biljoen dollar aan uitgekeerd dividend. In 2022 werd dat overtroffen en dit jaar vermoedelijk opnieuw (schatting 1,6 biljoen dollar). “We zijn in korte tijd verschoven van een dividendprobleem naar een dividendzondvloed”, zegt Peden, helemaal als daar nog de inkoop van eigen aandelen bij wordt opgeteld.

Dividenden stabiel op de lange termijn 

Vooral de hoge winstuitkeringen in 2022, toen de beurzen kelderden, zijn voor Peden een bewijs van de kracht van dividendaandelen. Het bevestigt dat 2020 een uitzondering was. "Op de lange termijn zijn dividenden een oase van rust te midden van volatiele markten", stelt Peden.

Dividendaandelen hebben bovendien een goed trackrecord in tijden van inflatie. Dat was te merken in 2022. Dividendaandelen waren de outperformers op de beurs. Hoewel in de eerste helft van 2023 de rollen waren omgedraaid, houdt Peden vast aan zijn voorkeur voor dividendaandelen.

"Op de lange termijn zijn dividenden een oase van rust te midden van volatiele markten"

Het is nu alleen een andere soort dividendaandelen dat zijn voorkeur heeft.

Van deep-value naar kwaliteit

Vorig jaar waren het de “deep-value” namen die goed scoorden: bedrijven met een lage beurswaardering, minder betrouwbare inkomsten en hoge schulden.

In een economie die zich beweegt richting een recessie met stijgende rentelasten zijn dat niet de beste bedrijven om in te beleggen. In een dergelijk klimaat hebben bedrijven met een sterke balans en een stabiele winst de voorkeur. Van deze kwaliteitsbedrijven mag verwacht worden dat ze het dividend stabiel houden, ook als het economisch een beetje tegen zit.

Het vinden van kwaliteitsbedrijven is geen hogere wiskunde. Het is een kwestie van duidelijke criteria hanteren en een gespreide portefeuille opbouwen. Dan kan er niet zoveel misgaan in de huidige "gouden eeuw" voor dividendbeleggers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Impact beleggen