Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Verlies biodiversiteit kan leiden tot wanbetaling staatsschuld

Beleggers moeten volgens Katya Wisniewski, beleggingsanalist Duurzaamheid bij de private bank J. Safra Sarasin, nauwlettender volgen hoe overheden het verlies aan biodiversiteit willen stoppen. Volgens de Wereldbank kunnen klimaat- en natuurrisico's namelijk leiden tot macro-economische instabiliteit, waardoor de kans op wanbetaling bij staatsschulden toeneemt.

"Naar schatting is 44 biljoen dollar aan economische waarde, oftewel meer dan de helft van het totale bruto binnenlands product van de wereld, matig of sterk afhankelijk van de natuur en haar diensten. Biodiversiteit, de diversiteit van alle levende wezens, is een fundamenteel onderdeel van het natuurlijk kapitaal en is essentieel voor het functioneren van het ecosysteem en zijn diensten.

Katya Wisniewski
Katya Wisniewski

Nu het gebruik van natuurlijk kapitaal door de mensheid de afgelopen decennia meer dan ooit is toegenomen, waarschuwen wetenschappers dat we inmiddels getuige zijn van de zesde massa-extinctie van onze planeet. Hoe alarmerend dit ook lijkt, deze bedreiging wordt door veel beleggers nog steeds niet goed ingeschat en door veel overheden te weinig gerapporteerd.

"We zijn inmiddels getuige van de zesde massa-extinctie van onze planeet"

Klimaat- of natuurgerelateerde risico's blijven onderbelicht

Uit een analyse van 783 miljard dollar aan in 2020 uitgegeven staatsobligaties met een lange looptijd bleek dat driekwart van de overheden geen klimaat- of natuurgerelateerde risico's in hun prospectussen vermeldde. Maar door een reeks voedsel- en energiecrises zijn beleggers gedwongen na te denken over de gevolgen van ESG-kwesties voor de risico's van staatsschulden.

De integratie van ESG-factoren in het traditionele beleggingsproces kan helpen om kredietrisico's van overheden beter te identificeren en te beheren. Bank J. Safra Sarasin ontwikkelt zelf voortdurend haar ESG-methodologie om de veelzijdige risico's die aan staatsschulden ten grondslag liggen beter te kunnen beoordelen."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen