Aandelen opkomende markten kunnen weer outperformen 2022 was het slechtste jaar voor aandelen uit opkomende markten in meer dan tien jaar, maar het het ziet ernaar uit dat in 2023 de weg omhoog weer is gevonden. Tenminste, dat stelt Michael Bourke, hoofd opkomende markten bij M&G. 20 februari 2023 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs “Alhoewel de economische groei afneemt in 2023, vormt inflatie volgens ons geen risico voor opkomende markten, omdat de centrale banken in deze landen eerder ingrepen dan in ontwikkelde markten. Aandelen uit opkomende markten koersen over het algemeen lager dan die uit ontwikkelde markten. In tegenstelling tot Amerikaanse bedrijfsresultaten stabiliseren de resultaten van beursfondsen uit opkomende markten en dat zou wel eens tot een outperformance kunnen leiden. Michael Bourke Chinees herstel Vooral Chinese aandelen kunnen een mooi jaar tegemoet zien, dankzij de combinatie van lage aandelenkoersen en de herstellende economie. De Chinese heropening betekent weliswaar dat het aantal covidbesmettingen stijgt, maar dat is slechts een tijdelijk probleem. Doordat de Chinese economie een pad naar boven heeft gevonden, neemt de vraag naar grondstoffen toe en dit zal ook goed uitpakken voor andere opkomende markten. "Vooral Chinese aandelen kunnen een mooi jaar tegemoet zien, dankzij de combinatie van lage aandelenkoersen en de herstellende economie" Zuid-Korea is een van die landen die meelift op het Chinese herstel. De Zuid-Koreaanse aandelenmarkt is juist nu heel interessant mede omdat de halfgeleidersector aantrekt. In Brazilië zijn veel bedrijven aantrekkelijk gewaardeerd en geven de wereldwijd gestegen grondstofprijzen het land een economische duw in de rug. Al zijn beleggers nog wel op hun hoede. Ze maken zich zorgen over hoe president Lula het economische en sociale beleid precies gaat vormgeven.” Pas op met India Ik ben minder te spreken over India, waar aandelen momenteel vrij prijzig zijn. Bedrijven hebben daar geprofiteerd van het ruime monetaire beleid dat tijdens de pandemie werd gevoerd en dit heeft de koersen omhooggestuwd. Nu de economische stimuleringsmaatregelen worden teruggeschroefd, zien beleggers vanuit risico-rendementsoogpunt meer brood in andere opkomende markten." Lees ook het positieve EM-advies van Pimco, getiteld The Worst Is Likely Behind for Emerging Markets Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?