Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Aandelen opkomende markten kunnen weer outperformen

2022 was het slechtste jaar voor aandelen uit opkomende markten in meer dan tien jaar, maar het het ziet ernaar uit dat in 2023 de weg omhoog weer is gevonden. Tenminste, dat stelt Michael Bourke, hoofd opkomende markten bij M&G.

“Alhoewel de economische groei afneemt in 2023, vormt inflatie volgens ons geen risico voor opkomende markten, omdat de centrale banken in deze landen eerder ingrepen dan in ontwikkelde markten.

Aandelen uit opkomende markten koersen over het algemeen lager dan die uit ontwikkelde markten. In tegenstelling tot Amerikaanse bedrijfsresultaten stabiliseren de resultaten van beursfondsen uit opkomende markten en dat zou wel eens tot een outperformance kunnen leiden.

Michael Bourke

Chinees herstel

Vooral Chinese aandelen kunnen een mooi jaar tegemoet zien, dankzij de combinatie van lage aandelenkoersen en de herstellende economie. De Chinese heropening betekent weliswaar dat het aantal covidbesmettingen stijgt, maar dat is slechts een tijdelijk probleem. Doordat de Chinese economie een pad naar boven heeft gevonden, neemt de vraag naar grondstoffen toe en dit zal ook goed uitpakken voor andere opkomende markten.

"Vooral Chinese aandelen kunnen een mooi jaar tegemoet zien, dankzij de combinatie van lage aandelenkoersen en de herstellende economie"

Zuid-Korea is een van die landen die meelift op het Chinese herstel. De Zuid-Koreaanse aandelenmarkt is juist nu heel interessant mede omdat de halfgeleidersector aantrekt.

In Brazilië zijn veel bedrijven aantrekkelijk gewaardeerd en geven de wereldwijd gestegen grondstofprijzen het land een economische duw in de rug. Al zijn beleggers nog wel op hun hoede. Ze maken zich zorgen over hoe president Lula het economische en sociale beleid precies gaat vormgeven.” 

Pas op met India

Ik ben minder te spreken over India, waar aandelen momenteel vrij prijzig zijn. Bedrijven hebben daar geprofiteerd van het ruime monetaire beleid dat tijdens de pandemie werd gevoerd en dit heeft de koersen omhooggestuwd. Nu de economische stimuleringsmaatregelen worden teruggeschroefd, zien beleggers vanuit risico-rendementsoogpunt meer brood in andere opkomende markten."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie