Aandelen opkomende markten kunnen weer outperformen 2022 was het slechtste jaar voor aandelen uit opkomende markten in meer dan tien jaar, maar het het ziet ernaar uit dat in 2023 de weg omhoog weer is gevonden. Tenminste, dat stelt Michael Bourke, hoofd opkomende markten bij M&G. 20 februari 2023 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs “Alhoewel de economische groei afneemt in 2023, vormt inflatie volgens ons geen risico voor opkomende markten, omdat de centrale banken in deze landen eerder ingrepen dan in ontwikkelde markten. Aandelen uit opkomende markten koersen over het algemeen lager dan die uit ontwikkelde markten. In tegenstelling tot Amerikaanse bedrijfsresultaten stabiliseren de resultaten van beursfondsen uit opkomende markten en dat zou wel eens tot een outperformance kunnen leiden. Michael Bourke Chinees herstel Vooral Chinese aandelen kunnen een mooi jaar tegemoet zien, dankzij de combinatie van lage aandelenkoersen en de herstellende economie. De Chinese heropening betekent weliswaar dat het aantal covidbesmettingen stijgt, maar dat is slechts een tijdelijk probleem. Doordat de Chinese economie een pad naar boven heeft gevonden, neemt de vraag naar grondstoffen toe en dit zal ook goed uitpakken voor andere opkomende markten. "Vooral Chinese aandelen kunnen een mooi jaar tegemoet zien, dankzij de combinatie van lage aandelenkoersen en de herstellende economie" Zuid-Korea is een van die landen die meelift op het Chinese herstel. De Zuid-Koreaanse aandelenmarkt is juist nu heel interessant mede omdat de halfgeleidersector aantrekt. In Brazilië zijn veel bedrijven aantrekkelijk gewaardeerd en geven de wereldwijd gestegen grondstofprijzen het land een economische duw in de rug. Al zijn beleggers nog wel op hun hoede. Ze maken zich zorgen over hoe president Lula het economische en sociale beleid precies gaat vormgeven.” Pas op met India Ik ben minder te spreken over India, waar aandelen momenteel vrij prijzig zijn. Bedrijven hebben daar geprofiteerd van het ruime monetaire beleid dat tijdens de pandemie werd gevoerd en dit heeft de koersen omhooggestuwd. Nu de economische stimuleringsmaatregelen worden teruggeschroefd, zien beleggers vanuit risico-rendementsoogpunt meer brood in andere opkomende markten." Lees ook het positieve EM-advies van Pimco, getiteld The Worst Is Likely Behind for Emerging Markets Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.