Column

Valutamarkt: 2023 dreigt het spiegelbeeld te worden van 2022

Simon Harvey, hoofd valuta-analyse van FX-broker Monex Europa, voorspelt alvast de ontwikkeling van de valutamarkten in 2023. Kort samengevat: Amerikaanse dollar en Britse pond kunnen omlaag, de Japanse yen en Chinese renminbi juist omhoog. De euro kan alle kanten op, afhankelijk van de energieprijzen.

Dollar: grootste kans op verzwakking

“Dit jaar is het valutaverhaal simpel. De dollar was sterker dan alle andere munten, behalve dan de Mexicaanse peso en Braziliaanse reaal. Hogere rentes, een goed functionerende economie en de rol van veilige haven tijdens wereldwijde stress hebben de vraag naar de dollar aangewakkerd. De overwaarde van de dollar bedraagt momenteel tussen de 5% en 10%, afhankelijk van de valuta.

"De overwaarde van de dollar bedraagt momenteel tussen de 5% en 10%, afhankelijk van de valuta"

Deze overwaardering is de reden dat iedereen verwacht dat de dollar zal verzwakken. Daar is al een begin mee gemaakt, zie de sell off van de laatste weken. Long posities worden afgebouwd, maar van short posities is nog geen sprake, dus de dollardaling kan verder gaan.

Vooral een lagere Amerikaanse inflatie, die de Fed de ruimte geeft de rente minder sterk te verhogen of eerder te verlagen, zal beleggers aanzetten in andere valuta’s te beleggen, waar ze meer rente voor hun geld krijgen. Dat is ons basisscenario voor 2023.”

Euro: het kan vriezen of dooien

“Europa verkeert in een betere posities dan een paar maanden geleden. Dat verklaart waarom de euro sterker is geworden en weer tot boven pariteit met de dollar steeg. Maar optimistisch over de euro ben ik zeker niet.

Alles hangt af van de verder prijsontwikkeling van energie. Duurdere energie leidt tot een goedkopere euro en omgekeerd. Voor de lange termijn geldt: hoe snel kan de Europese afhankelijkheid van Russische gas naar nul? Dat kan jaren duren. Je bouwt immers geen windmolenpark in een week. Ook belangrijk, hoe sterk is de Europese wil om het energieprobleem samen aan te pakken?

"Duurdere energie leidt tot een goedkopere euro en omgekeerd"

Mocht de Europese economie overigens sterk verbeteren omdat er bijvoorbeeld geen energieschok optreedt, dan zou ik niet de euro kopen maar eerder de Poolse Zloty en Zweedse kroon. Beide economieën sterk verbonden met die van de eurozone en beide munten zijn nog ondergewaardeerder.”

Britse pond: Reken op verder daling

“Het Verenigd Koninkrijk voelt nog altijd de negatieve economische consequenties van de Brexit in 2016. Er is een tekort aan personeel, er wordt te weinig geïnvesteerd. Daarom is de Britse pond sindsdien ook in waarde gedaald. Wij denken dat de depreciatie van de pond nog niet ten einde is.

"Wij denken dat de depreciatie van de Britse pond nog niet ten einde is"

De Britse economie bestaat voor 70% uit consumptie. Door de hoge inflatie van 11% staat de Britse consument onder flinke stress. Hulp van de regering hoeft Britse consument niet te verwachten. Voor extra fiscale stimuleringen is er geen geld. Dan valt te hopen dat de vastgoed markt niet al te hard wordt getroffen door de rente die inmiddels op 3% staat.”

Chinese renminbi: Heropening = duurdere yuan

“De yuan staat nu op 0,14 dollar. Dat is voor de Chinese centrale bank te duur. Die ziet de yuan liever wat goedkoper, omdat de economie nog altijd onder druk staat. Een goedkopere yuan is goed voor de export. Mocht de Chinese economie weer openen, waardoor ook de economische economie weer kan aansterken, dan zal de waarde van de yuan stijgen. Een goed draaiende Chinese economie trekt automatisch internationaal kapitaal aan.”

"Met een heropening van de Chinese economie kan de yuan weer aansterken"

Japanese yen: Op naar boven

De waardedaling van de yen dit jaar is indrukwekkend. Terwijl in de rest van de wereld de rente stegen, hield de Bank of Japan vast aan yield curve control en een extreem lage rentestand. De yen is de laatste tijd weer iets iets aangesterkt door de daling van Amerikaanse rentes. Mocht de Amerikaanse inflatie dalen, dan is de yen de munt om te kopen. De munt is historisch gezien heel goedkoop.

"Mocht de Amerikaanse inflatie dalen, dan is de yen de munt om te kopen"

Mochten internationale energieprijzen de Japanse inflatie (nu 3%) omhoog drijven, dan kan de nieuwe bankgouverneur, die volgend jaar april begint, een einde maken aan de huidige yield curve control en zelfs de Japanse rente hoger duwen. Dat zou de yen verder stutten.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Assetallocatie