Column

Research is de sleutel tot succes in China

De Chinese beurs is vol valkuilen. Toch kan er volgens Capital Group een goede boterham worden verdiend. Daarbij zorgt de economische groei niet voor wind in de rug. BlackRock voorspelt voor de komende jaren namelijk miezerige groeicijfers.

Veel internationale beleggers hebben China de rug toegekeerd vanwege het de laatste jaren niet al te prettige beursklimaat met een strenge (en onvoorspelbare) regulering van technologie- en vastgoedbedrijven en een haperende economie mede door corona.

Daarnaast is er het staatshoofd Xi Jinping die steeds meer begint te lijken op dictator Mao. Afgelopen week tijdens de opening van het partijcongres sprak hij van een eeuw met immense uitdagingen en risico’s en hij houdt vol dat Taiwan moet worden ingelijfd. Dat zijn niet direct de beste voorwaarden voor een beursrally. 

Daar komt de hoogoplopende ruzie met de VS bij. De laatste weken stond vooral de halfgeleidersector in de focus. Maar ook andere Chinese techsectoren hebben het lastig in de VS.

Beurs al jaren zwak

Met de beurs gaat het ondertussen al jaren matig tot ronduit slecht. In 2015 stond de Shanghai Composite kort boven de 5000 punten, nu zijn dat er 2000 punten minder, een verlies van 40%. De Chinese index doet het de laatste 12 maanden wel iets minder slecht dan de S&P 500 of Europese beurzen.

Een spreidingsvoordeeltje is dat de Chinese index steeds meer zijn eigen gang gaat. Dit jaar was er bijvoorbeeld een rally tussen eind april en juni en vandaar ging het bergaf. De meeste westerse beurzen hadden hun goede periode juist tussen juni en augustus.

"De Chinese index gaat steeds meer zijn eigen gang"

Research

Hoe nu verder? Is China ondanks alle nadelen een markt waar beleggers aanwezig moeten zijn? Dit is de vraag die Capital Group behandelt in het rapport Why research is so critical when it comes to investing in China.

De titel zegt het al. China is een hoogst gepolitiseerde economie. De overheid kan sectoren maken of breken. Onder dergelijke omstandigheden is flexibiliteit en aandelenselectie heel belangrijk.

Dat komt overigens niet alleen door de Chinese overheid. De Amerikaanse regering heeft ook grote invloed. De chipsector hebben we al genoemd. Denk verder bijvoorbeeld aan de dreigende delisting van verschillende Chinese aandelen in de VS, een beperking op de uitwisseling van technologie tussen beide grootmachten en het verbod van meerdere Chinese medicijnen.

Dat overheidsbeleid ook een positief effect kan hebben, blijkt uit de elektrische auto-industrie die in China geen duimbreed in de weg wordt gelegd. Dat geldt ook voor groene-energiebedrijven. Zowel bij EV’s als duurzame energie behoort China tot de wereldtop, en dat niet alleen vanwege steun van de overheid, er zijn ook gewoon hele goede bedrijven bij.

Rente daalt

Het Covid-beleid blijft een handicap voor de economische groei, maar er zijn ook positieve macro-ontwikkelingen.

Zo lijkt de reguleringsdrift van de overheid over zijn hoogtepunt, de rente daalt in tegenstelling tot veel andere landen en er komt waarschijnlijk meer overheidssteun aan. Vooral de vastgoedsector kan volgens Capital Group profiteren van een lagere hypotheekrente.

"Voor wie durft, kan China zeker interessant zijn"

Kortom, voor wie durft, kan China zeker interessant zijn. Laten we niet vergeten dat China de VS op de hielen zit als grootste economie ter wereld. Er is wel veel kennis nodig. Zelf wat Chinese aandelen uitzoeken, is geen goed idee, aldus Capital Group. 

Economische groei zakt flink terug

De Chinese economische groei zakt dit jaar waarschijnlijk onder de 5% en zal tegen het einde van dit decennium rond de 3% liggen, zo verwacht vermogensbeheerder BlackRock. De belangrijkste oorzaak is de krimp van de beroepsbevolking. Minder werknemers betekent dat er minder geproduceerd kan worden zonder inflatie op te doen laaien. Met de aankondiging van president Xi dat de coronamaatregelen voorlopig niet worden teruggeschroefd, is ook dit economische lichtpuntje gedoofd.

 

Er zijn nog meer factoren die een hindernis vormen voor de Chinese groei. De buitenlandse vraag naar Chinese goederen is bijvoorbeeld afgenomen nadat de Westerse consument tijdens de coronapandemie massaal lokale producten begon te kopen.

Hoewel Peking zich zorgen maakt over de zwakke plekken in de economische groei, is de politiek terughoudend in het nemen van harde maatregelen om de groei aan te jagen. Het resultaat? De Chinese groei kan de komende jaren zomaar lager uitvallen dan voor de pandemie en dat gaat de hele wereld voelen. Aldus BlackRock.

Met de Chinese munt gaat het ook niet goed

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie