Column
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

De beste bedrijven in een portefeuille

Andrew Harvie van Columbia Threadneedle Investments over het succesvolle Threadneedle (Lux) Global Focus Fund, dat beleggers meer rendement belooft in goede tijden en minder volatiliteit in slechte.

Wat is het verschil tussen de beleggingsstrategie van het Threadneedle Global Focus Fund en die van andere wereldwijde aandelenfondsen? 

Andrew Harvie: “De fondsstrategie is gericht op kwaliteit en groei met oog voor de lange termijn. De twee fondsmanagers David Dudding en Alex Lee kopen om die reden vooral kwaliteitsbedrijven die hun winstgroei ook op de lange termijn kunnen vasthouden of zelfs kunnen vergroten. Daarbij richten zij zich niet op enkele sectoren maar zoeken zij naar kansen in alle industrieën.

Hoewel een aanzienlijk deel van de portefeuille bestaat uit techbedrijven, is het fonds bijvoorbeeld traditioneel overwogen in de financiële sector. In de afgelopen periode hebben financials in vier van de vijf jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan het rendement. Nu de rentes over een breed front stijgen, is er in de portefeuille inmiddels ook meer ruimte gekomen voor traditionele kwaliteitsbedrijven.

Duidelijk is dat er dit jaar een waarderingsreset heeft plaatsgevonden. Dat heeft vooral beleggers in groeibedrijven rendement gekost. Ja, daar heeft het fonds ook last van. Maar een bedrijf als Microsoft, de grootste positie in de portefeuille, blijft gewoon leveren.

Dat ligt anders bij bedrijven met minder concurrentiekracht die het vooral moeten hebben van economische groei. Die worden nu vol geraakt door de verslechterende economische omstandigheden en sterk stijgende leenkosten. In de huidige situatie is het voor de fondsmanagers van het Threadneedle Global Focus Fund nog belangrijker om selectief te zijn.”

Andrew Harvie

Bijna een derde van de portefeuille bestaat uit techbedrijven. Is dat niet wat eenzijdig?

“Dit jaar hebben we de techweging wel wat teruggebracht. De bedrijven die hun plaats hebben behouden of waarvan de weging zelfs iets is opgehoogd, hebben met elkaar gemeen dat hun winstgroei voorspelbaar is.

Daarbij zijn veel van de trends die de koersen van techbedrijven in de afgelopen jaren vleugels hebben gegeven nog gewoon intact. Het belang van de cloud zal alleen maar verder toenemen. De digitaliseringstrend gaat ook gewoon verder. Daarom zien de fondsmanagers de recente sell-off juist als een kans om met korting bij te kopen.

"De gemiddelde winstgroei van de bedrijven in de portefeuille bedraagt momenteel zo’n 15%."

Daarbij mijden zij techbedrijven die wel een mooi verhaal hebben, maar die nog altijd geen winst maken. Dat deze bedrijven dit jaar tot de grootste verliezers behoren, komt voor hen niet als een verrassing.

De fondsmanagers zoeken samen met de tien andere beleggers van het wereldwijde aandelenteam van Columbia Threadneedle liever naar innovatieve bedrijven met een hoog rendement op hun investeringen, een sterke cashflow en duurzame winstgroei. Daarom is het zo belangrijk om ontwikkelingen in sectoren goed te begrijpen. Welke concurrentievoorsprong heeft een bedrijf om zijn dominante positie te kunnen behouden? De gemiddelde winstgroei van de bedrijven in de portefeuille bedraagt momenteel zo’n 15%.”

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Welke sectoren zijn momenteel een no go?

“De fondsmanagers zien met name uitdagingen in de defensieve sector consumer staples. Bedrijven in deze sector geven traditioneel veel geld uit aan reclame om hun merken onder de aandacht te brengen. Inmiddels worden zij getroffen door technologische disruptie. Nieuwe bedrijven kunnen veel eenvoudiger dan in het verleden via advertenties online klanten aan zich binden en zo marktaandeel afsnoepen van de bekende gevestigde namen.

Maar ook bedrijven die opereren in sterk gereguleerde sectoren of gevoelig zijn voor stijgende grondstoffenprijzen worden niet gekocht.”

Het Threadneedle Global Focus Fund is een high-convictionfonds. Hoeveel posities moet de portefeuille minimaal hebben om voldoende gespreid te zijn?

“De portefeuille bestaat momenteel uit 48 namen. Dat is ook voldoende. Belangrijk is wel om binnen sectoren goed gespreid te zijn. Neem bijvoorbeeld de techsector. ASML is een toonaangevend chipbedrijf, Microsoft is dat in software, en Mastercard is groot in digitale betalingen. De aandelen van deze bedrijven reageren anders in verschillende marktomstandigheden, zoals bijvoorbeeld bleek tijdens de coronapandemie."

Hoe heeft het fondsmanagement dit jaar gereageerd op de beursonrust? Is er extra veel gehandeld?

“De lijst van de top 10 grootste posities is grotendeels gelijk gebleven. De belangen in bedrijven die last hebben van kortetermijnuitdagingen zijn verlaagd, terwijl de weging van defensieve gezondheidsbedrijven juist iets is verhoogd. Daarnaast zijn aandelen gekocht waarvan de koers stevig is gedaald. Een voorbeeld hiervan is ASML, dat afgelopen jaar vanwege de hoge waardering was verkocht.

Inmiddels is er in de portefeuille ook ruimte voor mijnbouwer Anglo American, dat profiteert van stijgende vraag naar grondstoffen om de energietransitie mogelijk te maken.”

Wat zijn de belangrijkste langetermijntrends die het rendement van het fonds moeten stuwen?

“Zoals eerder is gezegd, wordt de cloud belangrijker en gaat de digitaliseringstrend ook verder. De wereld heeft steeds meer chips nodig. Chipbedrijven worden verder gesteund door overheden die het belang van deze industrie inzien.

Daarnaast vergrijzen we verder. Tot voor kort was deze trend vooral zichtbaar in de volwassen markten, maar inmiddels hebben ook de opkomende markten, zoals China, ermee te maken. Dat verklaart het enthousiasme van de fondsmanagers voor innovatieve gezondheidsbedrijven zoals Thermo Fisher. Het bedrijf Novo-Nordisk moet het vooral hebben van het feit dat obesitas een steeds groter probleem wordt.

Dan is er nog de beweging naar elektrische auto’s en de verdere verduurzaming van gebouwen. Bedrijven die meeliften op al deze trends groeien ook door als het economisch minder gaat.”

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ten slotte, welke beleggers doen er verstandig aan hun beleggingsportefeuille te verrijken met het Threadneedle Global Focus Fund?

“Het fonds wordt gekocht door zowel institutionele als particuliere beleggers. Zij hebben met het fonds toegang tot de beste bedrijven in de wereld. Doel van het fonds is om harder te groeien als de beurzen in de lift zitten, en minder hard te dalen als het de andere kant opgaat. Het beperken van volatiliteit is de twee fondsmanagers veel waard.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen