Column

Europese fondsbelegger kiest voor risico én spreiding

Detlef Glow neemt de Europese fondscijfers over de eerste negen maanden van 2021 door. Wat werd gekocht? Wat vooral niet? De ETF-markt floreert als nooit tevoren, zo is wel duidelijk.

Ondanks de toegenomen volatiliteit op de effectenmarkten verkeren Europese fondsbeleggers dit jaar duidelijk in een risk-on modus. De Europese fondsindustrie doet tot nu toe goede zaken met een instroom van 337 miljard euro.

De aanbieders van ETF's boekten in de eerste negen maanden een recordverkoop van 126,9 miljard euro. Van de verschillende beleggingscategorieën waren alleen geldmarktproducten uit de gratie (-93,1 miljard euro).

Het beheerde vermogen van de Europese fondsensector steeg in de eerste negen maanden van 2021 van 13 biljoen euro naar 14,5 biljoen euro, een stijging van ruim 10%. Daarvan is inmiddels 1,2 biljoen euro, of 8,41%, belegd in ETF's. Actieve fondsen maken dus nog altijd de dienst uit.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het meeste vermogen is gealloceerd naar aandelenfondsen (6,1 biljoen euro), gevolgd door obligatiefondsen (3,3 biljoen euro), mixfondsen (2,5 biljoen euro), geldmarktfondsen (1,4 biljoen euro), alternatieve fondsen (0,7 biljoen euro), vastgoedfondsen (0,3 biljoen euro), overige fondsen (0,1 biljoen euro) en grondstoffenfondsen (0,1 biljoen euro).

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hoewel actieve fondshuizen geen reden hebben om te klagen, is de ETF-markt hard op weg om een nieuw recordjaar te boeken. De verkoop in de eerste negen maanden van 2021 is al groter dan in recordjaar 2019, toen Europese beleggers voor 106,7 miljard euro aan ETF's kochten. 

Aandelenfondsen (+269,8 miljard) zijn dit jaar het meest populair. Obligatiefondsen (+147,7 miljard euro), mixfondsen (+129,3 miljard euro), alternatieve fondsen (+11,3 miljard euro), grondstoffenfondsen (+5,9 miljard euro) en vastgoedfondsen (+0,9 miljard euro) volgen op ruime afstand.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Een nadere blik op de best- en slechtst verkopende subcategorieën van Lipper laat zien dat Europese beleggers een deel van hun safe haven-beleggingen verkochten en deze investeerden in fondsen die extra spreiding bieden of gericht zijn op afzonderlijke thema's, sectoren en landen.

Aandelen wereldwijd (+134,7 miljard euro) werden in de eerste negen maanden het meest door Europese fondsbeleggers gekocht. Daarna volgen twee typen mixfondsen, te weten mixfondsen wereldwijd flexibel (+31 miljard euro) en mixfondsen wereldwijd neutraal (+26,7 miljard euro).

Aan de verkoopkant noteerden veilige geldmarktfondsen de meeste uitstroom. Vooral die in euro's (-54,6 miljard euro) gingen van de hand.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het grootste beleggingshuis in Europa deed ook in 2021 verreweg de beste zaken. BlackRock verkocht voor 72,1 miljard euro. Vooral de ETF-verkoop liep lekker. Dochter iShares heeft bijna de helft van de Europese ETF-markt in handen.

Andere vermogensbeheerders boekten dit jaar heel veel minder omzet. Vanguard (+24,5 miljard euro), UBS (+24,5 miljard euro), en Allianz (+18,6 miljard euro) verkochten samen minder dan BlackRock in zijn eentje. Om maar even aan te geven hoe groot de Europese dominantie van BlackRock is.

Wat de afzonderlijke beleggingscategorieën betreft, was BlackRock (+18,7 miljard euro) de nummer 1-verkoper van obligatiefondsen. Ook met aandelen voert BlackRock (+64,1 miljard euro) de ranglijst aan. Allianz (+9 miljard euro) daarentegen verkocht de meeste mixfondsen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen