Wim Van Zwol is Hoofd Institutional Sales van Vanguard, waar hij sinds april 2007 in dienst is. Daarvoor was hij bijna tien jaar werkzaam bij de Nederlandse custodian Kas Bank. Daarnaast is Wim sinds 2002 geregistreerd beleggingsanalist bij de Vereniging van Beleggingsanalisten (VBA).

Column

Lekker makkelijk: één ETF doet het hele werk

Beleggen is volgens Wim van Zwol reuze eenvoudig. Koop een multi-asset-ETF met een vaste weging en de tijd doet de rest.

Stop niet al uw eieren in één mand. Bijna geen enkele beurswijsheid is zo bekend en zo waar als deze van de Nobelprijswinnaar voor de economie in 1990, Harry M. Markowitz. Zijn advies is nog steeds de belangrijkste basisregel voor succesvol beleggen. Wie alles inzet op bijvoorbeeld een paar aandelen of één beurs, loopt een groot risico op verlies: mochten één of een paar aandelen crashen, dan trekt dit de gehele portefeuille naar beneden.

Een brede spreiding over aandelen en markten beschermt tegen dat risico: omdat beleggingsklassen zelden tegelijkertijd stijgen of dalen, kan de winst op de ene markt het verlies op een andere compenseren of ten minste beperken. Aangezien niemand op voorhand kan zeggen wat stijgt en wat daalt, doen beleggers er dus goed aan om hun beleggingen zo breed mogelijk te spreiden en de lange termijn voor ogen te houden.

Eén fonds voor aandelen en obligaties

ETF-pionier John Bogle verwoordde dezelfde beurswijsheid als volgt: zoek niet naar de naald, koop de hooiberg. Maar hoe doe je dat? Veel beleggers zijn overweldigd door het aanbod. Of ze beschikken niet over het nodige kapitaal om zelf in een brede portefeuille te beleggen. Dit is waar multi-asset fondsen in beeld komen. Multi-asset fondsen beleggen in aandelen uit verschillende regio's en sectoren, en in obligaties van diverse landen of ondernemingen.

Aandelen leveren doorgaans een hoger rendement in de portefeuille op, maar brengen ook een hoger risico met zich mee vanwege hun grotere koersschommelingen. Obligaties zorgen dankzij hun lage fluctuatie voor een zeker evenwicht. Sommige multi-asset fondsen beleggen ook in andere categorieën zoals vastgoed of grondstoffen. Breed gespreide multi-asset fondsen bevatten enkele duizenden individuele aandelen en obligaties.

Welk multi-assetfonds is het beste?

Het aanbod multi-asset fondsen is groot. Hoe kies je het juiste? Dat hangt deels af van je persoonlijke rendementsverwachtingen en risicocomfortzone. Anderzijds zijn er twee fundamenteel verschillende strategieën in multi-asset fondsen: sommige fondsen hebben vaste ‘wegingen’ voor de afzonderlijke beleggingsklassen, bijvoorbeeld een verhouding van 60 procent aandelen en 40 procent obligaties, bij andere fondsen bepaalt de fondsmanager die weging. De fondsbeheerder kan, afhankelijk van zijn marktopvatting, de weging aanpassen.

Beide benaderingen zijn gerechtvaardigd. Het kan bijvoorbeeld zinvol zijn om tijdens een beurscrash de hoeveelheid aandelen in het fonds gedurende korte tijd aanzienlijk te verlagen. Het verleden leert echter dat fondsbeheerders er zelden in slagen om op lange termijn beter te presteren dan de markt, want het is een enorme uitdaging om in elke marktfase gelijk te hebben. Daarbij verdient de fondsmanager vaak flinke vergoedingen om de markt bij te houden.

Vaste weging

Multi-asset fondsen met vaste wegingen zijn daarom vaak geschikter voor particuliere beleggers, en zeker multi-asset ETF’s zijn een eenvoudige oplossing. Een groot voordeel zijn uiteraard de lage kosten. Die lage kosten hebben op lange termijn een positief effect op de winstkansen. Bovendien zijn multi-asset ETF's beschikbaar in verschillende, vaste wegingen van de meer en minder volatiele beleggingsklassen, en dus ook met verschillende risico- en rendementsverwachtingen.

Dankzij de vaste weging komt het risicoprofiel altijd overeen met de behoeften van de belegger. Die hoeft slechts één variant te kiezen, waarvan de weging overeenkomt met zijn rendements- en risicoverwachtingen. De ETF doet vervolgens de rest.


Wim van Zwol is hoofd Institutional Sales Northern Europe bij Vanguard Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's