Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Nieuwe aanbieders stuwen ETF-omzet

2019 zal zeker weer een mooi jaar worden voor de Europese ETF-industrie, aldus Detlef Glow.

2018 was voor de Europese fondsindustrie een moeilijk jaar. Na jaren van outflow was er vorig jaar voor het eerst weer sprake van uitstroom. Ook het gemiddelde rendement van langetermijnfondsen was voor het eerst sinds lange tijd negatief.

Niet dat 2018 zo slecht voor de Europese fondsindustrie begon. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een prima netto-instroom in alle productcategorieën, gevolgd door een zwakke instroom gedurende de zomer. Maar in het vierde kwartaal ging het helemaal mis.

Europese ETF-markt stoomt door

Tenminste, dat gold vorig jaar voor actief beheerde fondsen. De Europese ETF-markt groeide ook in 2018 flink door. In elke maand stroomde er meer geld naar ETF's dan eruit. Hoewel de Europese vraag naar ETF's in 2018 lager was dan in 2017 wil dat niet zeggen dat ETF's minder populair aan het worden zijn, zoals sommige marktwatchers beweren.

Juist dat ETF's ook in wankele beurstijden worden gekocht, bewijst hoe populair deze vorm van beleggen is. Door de komst van MIFID II werd in 2018 voor het eerst de ware omvang van de Europese ETF-markt duidelijk.

Voor MIFID II waren de over-the-counter (OTC)-transacties namelijk niet zichtbaar. Dat werd met de komst van MiFID II anders, waardoor het gerapporteerde ETF-handelsvolume in de loop van 2018 maar liefst verviervoudigde van ongeveer 500 miljard euro (2017) tot ongeveer twee biljoen euro in de loop van 2018.

De cijfers vertellen dat het totale ETF-handelsvolume in Europa ruim drie keer zo groot is als het beheerde ETF-vermogen, te weten 632 miljard euro op 31 december 2018.

Nieuwe spelers

Maar 2018 was voor de Europese ETF-markt ook nog om een andere reden interessant. Er bleek een grote vraag naar ETF-producten van fondshuizen die pas kort in de markt actief zijn. 

Het zou mij niet verrassen als ook dit jaar veel nieuwe spelers in alle delen van de ETF-productieketen de Europese markt betreden. Dit zal een extra aanjager zijn van groei van de Europese ETF-sector, aangezien nieuwe partijen hun best zullen aan bestaande klanten nieuwe diensten aan te bieden, en daarnaast op zoek zullen gaan naar nieuwe klanten om hun passieve producten te slijten.

Kortom, ik ben er zeker van dat ook het jaar 2019 een succesvol jaar zal worden voor de Europese ETF-industrie, zelfs als blijkt dat de actieve concurrentie met succes het hoofd weet te bieden aan de  marktonrust en de benchmark nu wel weet te verslaan.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen