Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Factorbeleggen is niet actief of passief

"Actief of passief, factorbeleggen is niet óf óf, er zit een heel spectrum tussen," aldus Carl Moss van Intech.

Carl Moss, de expert op het gebied van kwantitatieve research sprak vorige week op het Financial Investigator-seminar over factorbeleggen. De titel van zijn presentatie From Smart Beta to Smart Alpha gaf een goed beeld van het scala aan keuzemogelijkheden voor factorbeleggers.

Opvallend is dat Moss factorbeleggen niet passief of actief vindt. "Actief of passief, het is niet óf óf, er zit een heel spectrum tussen. Maar het is niet het uiterste van passief. Je moet traden, je moet herbalanceren en je maakt een bewuste beslissing om iets te doen wat de markt niet doet. Dat doe je niet elke dag, maar uiteindelijk gaat het om een actieve beslissing. Echt passief is markt gewogen en niets anders!"

Moss werkt voor Intech, dat meer dan 25 jaar ervaring heeft met relative & absolute risk (low volatility) research. Deze succesvolle strategie is puur mathematisch. Op de vraag of fundamentals er niet toe doen, zegt Moss hier héél lang over te kunnen praten.

Geen size-effect

"Wij hebben besloten niet naar fundamentals te kijken, voor onze portfolio’s is dat niet nodig. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat portfoliomanagers die wel naar fundamentals kijken, slechte managers zijn. Als je zoals wij, een erg gediversifieerde portefeuille hebt dan is de rol van fundamentals niet zo erg groot. Je moet het wel doen als je een meer geconcentreerde portefeuille hebt."

Een echte eye opener kwam halverwege de presentie. Regelmatig herbalanceren levert een premie op, ofwel rendement. Onderstaande grafiek geeft dit weer. Hierin wordt een equal-weighted-portefeuille geherbalanceerd en hoe vaker dit wordt gedaan, hoe hoger de relatieve outperformance is ten opzichte van een cap-weighted-index.

Het interessante is dat dit geen size-effect is aangezien de blauwe lijn (diversity = size effect) mean-reverting is over een langere periode.

 

Grafiek: equal-weigthed versus cap-weighted, herbalancering over verschillende periodes. Bron: Intech.

Structureel herbalanceren

Moss legt uit dat bij Intech’s strategie enigszins anders is dan bij anderen. "Er zijn verschillende manieren om bijvoorbeeld een low vol-portfolio te construeren. Één manier is om low vol stocks te kopen. Dat is zeer te respecteren, maar er kunnen periodes zijn dat ze het niet goed doen. We hebben het een beetje kunnen zien toen meer partijen naar low vol-sectoren ernaar gingen kijken. Het werd een beetje druk. Dan krijg je te maken liquiditeitsproblemen en een crowding out-effect."

Door te kijken naar het gedrag van de hele portefeuille en niet van de individuele aandelen, creëert Intech een portefeuille met uiteraard de low vol-aandelen, maar ook aandelen die relatief high vol zijn!

Moss voegt meteen toe: "Maar deze high vol-aandelen hebben wel een lage correlatie met andere aandelen. Het netto-effect is dan dat je een portfolio hebt, zeker op lange termijn, met dezelfde volatititeitsreductie. Met het belangrijke verschil dat je niet te maken hebt met liquiditeitsproblemen of situaties waarin low vol-aandelen het relatief slecht doen. Het zijn dus niet alleen low vol-aandelen. Het is een mix die structureel geherbalanceerd wordt."

 


 

2 juni - Seminar Multi-Assetfondsen

Tijdens het seminar Multi-assetfondsen, een must voor uw portefeuille? van Alpha Research, op dinsdag 2 juni in Amsterdam, zal Franklin Templeton Solutions een presentatie geven over risk factor investing: "a new approach to an old problem". Ook Invesco, Nordea Asset Management en Banque de Luxembourg vertellen op deze middag hoe zij Multi-Assetfondsen beheren. Voor dit seminar kunt u zich nog aanmelden, via deze link

  • Multi-assetfondsen: een must voor uw portefeuille?
  • Dinsdag 2 juni 2015, 14.00 tot circa 17.30 uur
  • Rosarium – Amstelpark, Europaboulevard, 1083 HZ Amsterdam

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Assetallocatie