Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Factorbeleggen in multi-asset

Franklin Templeton geeft risicomanagers een belangrijke rol in het beheer van haar multi-assetfondsen.

Is multi-assetbeleggen oude wijn in nieuwe flessen? Het bestaansrecht voor mixfondsen was er, is er, en zal er ook in de toekomst altijd zijn. Maar de beleggingswijze van multi-assetfondsen gaat wel mee met de tijd.

Vanuit de wetenschap dringen steeds meer nieuwe inzichten en toepassingen door. Bij Franklin Templeton Solutions pakken ze multi-assetoplossingen tegenwoordig aan met Factor Investing. Met 40 miljard aan AUM heeft portfolio manager Matthias Hoppe inmiddels een serieuze tak van sport onder zijn hoede.

Het selecteren van de verschillende asset classes in de portefeuille start met risicofactoren en bij de portefeuilleconstructie past Hoppe een intern ontwikkelde Risk Management Tool toe. Deze tool heeft als input de verwachte volatiliteit per asset class en kijkt daarbij ook naar de onderlinge correlaties.

Wetenschap en mensenwerk

Hoppe erkent dat factorbeleggen niet nieuw is - academisch onderzoek heeft de risicofactoren die tot outperformace kunnen leiden al lang geleden blootgelegd - maar door nieuwe financiële instrumenten zijn die risicofactoren nu beter te isoleren en te implementeren in portfolio’s.

Dagelijks wordt de portefeuille van Hoppe ook door een onafhankelijk riskmanagementteam gevolgd waardoor er interactie ontstaat tussen de twee disciplnes. Hierbij hebben de beleggers een focus op rendement en zijn de risicobewakers gericht op ‘tail risk’.

Het beheren van de multi-assetfondsen combineert wetenschap en risk management met mensenwerk. Want Matthias Hoppe heeft ook nog een persoonlijke visie. Hoe hij zijn huidige posities onderbouwt, legde hij uit op een seminar van Franklin Templeton in Amsterdam.

Overwogen in aandelen

Hoppe kan niet ontkennen dat bepaalde standpunten aansluiten bij de consensus in de markt. "In aandelen hebben we een overwogen positie. Aandelen zijn niet goedkoop, maar is het een bubble?" Die visie is misschien niet uniek, maar sluit wel aan op de opinie dat er weinig alternatieven zijn.

Bron: Alpha Research

De allocatie voor Europese aandelen in de multi-assetfondsen van Frankin Templeton komt ook overeen met de consensus. Momenteel heeft bijna 80% van de asset managers een overwogen advies voor Europa, maar daar zijn ook de nodige redenen voor, legt Hoppe uit.

"De zwakke Euro maakt naast winstgevendheid ook hogere winsten mogelijk in de Eurozone en de dollar kan nog wel sterker worden ten opzichte van de euro".

2 juni - Seminar Multi-Assetfondsen

Tijdens het seminar Multi-assetfondsen, een must voor uw portefeuille? van Alpha Research, op dinsdag 2 juni in Amsterdam, zal Franklin Templeton Solutions een presentatie geven over risk factor investing: "a new approach to an old problem". Ook Invesco, Nordea Asset Management en Banque de Luxembourg zullen op deze middag vertellen hoe zij Multi-Assetfondsen beheren. Voor dit seminar kunt u zich nog aanmelden, via deze link

  • "Multi-assetfondsen: een ‘must’ voor uw portefeuille?
  • Dinsdag 2 juni 2015, 14.00 tot ca. 17.30 uur
  • Rosarium – Amstelpark, Europaboulevard, 1083 HZ Amsterdam

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Impact beleggen