Nieuws

Geen Europese aandelen aub

Franklin Templeton is iets positiever geworden over aandelen, mits niet uit Europa. Amerikaanse Treasuries zijn favoriet.

Afgaand op verschillende leading indicators is Franklin Templeton iets positiever  geworden over de economische vooruitzichten en de aandelenbeurs. Maar het blijft een gemengd beeld dat wellicht nog altijd verstoord wordt door de bijzondere omstandigheden tijdens corona.

Dat schrijft de vermogensbeheerder in zijn laatste Allocation Views. Zoals de titel het al zegt, gaat het in het rapport vooral over of er nog veranderingen moeten worden aangebracht in de modelportefeuille. 

Franklin Templeton kiest bijvoorbeeld voor minder cash en meer exposure naar aandelen. Amerikaanse Treasuries blijven favoriet. Over Europese aandelen is de vermogensbeheerder duidelijk minder te spreken, mede vanwege de sombere macro-economische vooruitzichten. 

Dubbeltje op zijn kant

In de VS kan het dubbeltje economisch gezien nog twee kanten opvallen, zegt Franklin Templeton op basis van de leading indicators. 

Het meest positieve is dat de doorgaans betrouwbare OESO Composite Leading Indicator voor de VS zich de laatste maanden heeft gestabiliseerd. Het zijn vooral de consumenten die de kar trekken en ook de dienstensector blijft opmerkelijk sterk.

Bij de industrie ziet het er daarentegen minder goed uit. Bovendien mag er vanuit worden gegaan dat de renteverhogingen van de Fed nog een tijdje nodig hebben om volledig door te werken.

Yield curve nog altijd omgekeerd

Een gemengd beeld biedt ook de rentemarkt. Het gat tussen de korte en lange rente is de laatste maanden kleiner geworden, wat positief is. Maar dat neemt niet weg dat de yield curve nog altijd omgekeerd is met de 2-jaarsrente op 5% en de 10-jaarsrente op 4,3%. Dat is vaak een voorbode van een recessie.

Negatief is ook dat de kredietmarkt hapert. Er wordt minder geld uitgeleend en de voorwaarden zijn strenger geworden. Maar het positieve wel dat de verslechtering van de kredietomstandigheden niet meer verder toeneemt. 

Milde recessie?

Al met al moet er op basis van de leading indicators nog altijd van worden uitgegaan dat de VS in een milde recessie terechtkomt. Maar het zou best kunnen dat door de bijzondere situatie tijdens corona - met veel overheidssteun en daarna een aanbodtekort en inflatie – de economische cyclus afwijkt van normaal.

Beurs duur

Afgaande op de koersontwikkelingen zijn er maar weinig beleggers die rekenen op een recessie. Franklin Templeton blijft daarom voorzichtig met aandelen, maar de exposure is de laatste maanden wel iets vergroot (ten koste van cash).

Amerikaanse staatsobligaties met hun relatief hoge rentevergoedingen blijven een favoriete plek om geld te stallen.

Franklin Tempelton is het meest negatief over Europa, exclusief het VK. Het is de enige regio samen met Canada waar de risicobarometer de verkeerde kant op beweegt. Europa zit volgens die graadmeter nu in het rood (moderately bearish), terwijl de outlook voor de VS neutraal is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie