Goede-ideeën zorgen voor slechte rendementen? Veel fondsbeheerders zweren bij een geconcentreerde portefeuille-aanpak met alleen maar conviction buys. Financieel adviseur Joe Wiggins is daarvan afgestapt. De aanpak leidt volgens hem tot overmoed, bovenmatige risico's en een te grote afhankelijkheid van een paar thema's. 4 juni 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De meningen over de ideale omvang van een aandelenportefeuille lopen nogal uiteen. Sommige fondsbeheerders zweren bij een kleine portefeuille. Het voordeel is de focus en het feit dat er alleen maar belegd wordt in zogenoemde conviction buys. Dat verhoogt de kans op het verslaan van de benchmark. Anderen kiezen toch liever voor een brede spreiding vanwege de lagere risico's. Joe Wiggins van financieel adviseur St. James’s Place (SJP) schrijft erover in zijn blog Behavioural Investment. Hij was zelf aan het begin van zijn carrière een fervent voorstander van een sterk geconcentreerde portefeuille, maar hij is gaandeweg steeds meer opgeschoven naar de andere kant. Weg rendement Een probleem met geconcentreerde portefeuilles is dat fondsen het gevaar lopen heel erg afhankelijk te zijn van een thema, trend of sector. Dat kan bijvoorbeeld AI zijn of de Magnificent Seven. Dat kan heel lang goed gaan, maar als het verkeerd gaat, dan gaat het ook goed verkeerd. De kans dat een of meerdere favoriete aandelen getroffen worden door een crash lijkt klein, maar één tegenslag en het rendement kan voor jaren verpest zijn. Dat risico wordt vaak onderschat. Minder fondsen, meer kennis Wat de voorstanders van geconcentreerde fondsen daartegen inbrengen, is dat hun portefeuillerisico's op andere manieren worden geminimaliseerd. Stel een fondsbeheerder beperkt zich tot 10 aandelen. Het voordeel is dat hij deze bedrijven veel beter in de gaten kan houden dan wanneer hij 100 aandelen in bezit had gehad. De risicoanalyse is daardoor veel beter op orde. Voor een deel kan Wiggins hierin meegaan, maar niet helemaal, want een fondsbeheerder kan alles weten van een bedrijf. Toch zijn er altijd externe factoren waardoor de resultaten vies kunnen tegenvallen. Overmoed Tenslotte is er nog de factor overmoed die niet vergeten mag worden. Als fondsbeheerders een paar jaar achter elkaar de benchmark met ruime marges verslaan, dan leidt dat al snel tot een gevoel van onverwinnelijkheid en onverantwoord gedrag. Dat wordt nog versterkt door het beloningssysteem. Het is vaak zo dat hoe meer een fondsbeheerder de benchmark verslaat, des te groter de bonus. Ook dat leidt tot het nemen van overdreven grote posities in een beperkt aantal aandelen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.