Komt die inflatie nog? Is de relatie tussen werkloosheid en inflatie kapot? Jeroen Blokland wil de Phillipscurve nog niet overboord gooien. 19 april 2018 13:30 • Door Jeroen Blokland De werkloosheid in de OESO-landen is gedaald tot gemiddeld 5,2%. Toch liggen inflatieniveaus nog ruim onder de doelstelling van de meeste centrale banken. Met als gevolg dat economen zich stukbijten op de vraag of de relatie tussen werkloosheid en inflatie kapot is. Dat er inmiddels wordt getwijfeld aan de Phillipscurve, de grafiek die aangeeft dat de inflatie oploopt als het werkloosheidspercentage daalt, is niet gek. De Phillipscurve vertelt dat de inflatie pas echt oploopt als de werkloosheid door een bepaalde grens is gezakt. Met een OESO-werkloosheidspercentage op het laagste niveau in decennia zou u toch mogen verwachten dat die grens ruimschoots gepasseerd is. Nog niet overboord Tijdelijke banen met gemiddeld lagere lonen bieden een mogelijke verklaring voor het ontbreken van inflatie. Echter, hoewel er in de eerste jaren na de financiële crisis vooral parttime banen bij kwamen, bieden bedrijven nu ook vaak weer fulltime banen aan. Een tweede mogelijke verklaring is tijd. Het duurt even voordat een krappe arbeidsmarkt doorwerkt in hogere lonen en uiteindelijk hogere inflatie. Mogelijk duurt het dit keer gewoon een beetje langer. Wat de reden ook is, ik ben nog niet zover om de Phillipscurve overboord te gooien. Maar dit lijkt me wel een aardig moment om de curve onder de aandacht te brengen. Deze grafiek is ook verschenen in IEXProfs Magazine 1, april 2018. Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen. Deel via:
Assetallocatie 16 sep Optimix blijft onderwogen in aandelen Optimix ziet de komende maanden nog een aantal risico’s aan de horizon opdoemen en handhaaft daarom het onderwogen advies voor aandelen. Wel koopt de vermogensbeheerder trendvolgende hedgefondsen.
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.