Nieuws

Remedie voor beleggersverlamming

Analysis paralysis, verlamming die beleggers kunnen ervaren als ze op zoek zijn naar de perfecte portefeuilleverdeling.

De grootste vijand van een goed plan is de droom van een perfect plan, zei ooit Von Clausewitz. Rick Ferri betrekt het op de verlamming die beleggers kunnen ervaren als ze op zoek zijn naar de perfecte portefeuilleverdeling. Hij noemt dat analysis paralysis en het blijkt besmettelijk te zijn onder beleggers.

Analysis paralysis
De symptomen zijn: veel lezen, research doen, data analyseren en piekeren, maar ondertussen niet tot een besluit kunnen komen. Telkens als je op het punt staat een besluit te nemen, begint het proces weer opnieuw. Je probeert de optimale portefeuille te vinden, maar die bestaat niet. Nou ja, hij bestaat wel, maar niemand kent die van te voren. Net als bij het winnen van de loterij, pas achteraf ken je de juiste getallen.

Ferri wijst op een onderzoek van de Wall Street Journal, waarbij de aanbevelingen van beleggingsmaatschappijen vergeleken werden met een vaste beleggingsportefeuille van 55% in aandelen, 35% in obligaties en 10% in geldmarktfondsen. Maar liefst acht van de twaalf beleggingsfondsen presteerden minder dan die vaste verdeling.

Remedie
Volgens Ferri is er een remedie tegen deze verlammingsziekte. Stel een aantal portefeuillekeuzes op, die zin maken en overeenstemmen met je langetermijndoelen. Maak vervolgens daaruit een keuze. En het maakt niet eens zoveel uit wat je kiest, want de slagingskans ligt bij allen even hoog en verschillen in rendement zullen ook te negeren zijn.

Belangrijk is een portefeuille samen te stellen die overeenstemt met je behoeften en je doelen, vervolgens dit vorm te geven met lage-kosten-beleggingen en ongeacht te marktomstandigheden de koers vast te houden. Dat maakt een portefeuille succesvol: een gezonde filosofie, een zinvolle strategie en een sterke discipline.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's