Nieuws

'Golden cross' in goudgrafiek

Voor het eerst sinds tijden doen goudmijnaandelen het weer beter dan de goudprijs zelf.

De fundamentals voor goud zien er voortreffelijk uit al daalde de prijs iets door de sterke dollar en winstnemingen. Het edelmetaal noteert alweer 16% boven het dieptepunt van dit jaar. Het gele metaal is een hedge tegen inflatie nu de centrale bankiers weer op de powerknop van de drukpers hebben gedrukt, meldt Goldcore Bullion and Wealth Management Company op BusinessInsider.

Na de Fed en de ECB is het wachten op China en het VK. Naast het edelmetaal zelf doen goudmijnaandelen het eindelijk weer beter dan goud zelf, zie grafiek.

Goud heeft in de achterliggende weken een ‘Golden Cross’ doorlopen, zo wordt het moment genoemd waarop het kortetermijngemiddelde van de laatste 50 dagen hoger komt te liggen dan het langetermijngemiddelde van de afgelopen 200 dagen. Goud heeft dit reeds aangetikt, zilver kan de mijlpaal in de komende dagen bereiken.

Het is een belangrijke indicator voor de technische kracht, het plaatsje ziet er dan ook positief uit. Na zo’n anderhalf jaar voornamelijk zijwaarts te hebben bewogen ligt de weg omhoog nu weer open. Het zijwaartse patroon heeft een stevig fundament onder de prijs gelegd. Goud en zilver bevinden zich nu in het midden van de langste en sterkste bull markets in de geschiedenis.

De laatste keer dat goud een ‘Golden Cross’ behaalde was in februari 2009, waarna het edelmetaal een stijging van 103% realiseerde in de twee jaar erna. Zilver behaalde toen ook die gouden plak en begon aan een opmars van maar liefst 257% in iets meer dan twee jaar.

Vergelijkbare prijsstijgingen zijn weer mogelijk, het heeft de potentie. Maar het edelmetaal moet gebruikt worden als diversificatie van een portefeuille en als afdekking van financiële risico’s.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie