Nieuws
De wereld is een sudderpan
De term global warming is niet langer toereikend. Sudderen is meer op zijn plaats. Invesco gaat inmiddels uit van een plus van bijna 4 graden Celsius tegen het einde van de eeuw.
Invesco schetst een somber beeld van het opwarmen van de aarde. De uitspraak van secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN dat de aarde van een fase van global warming is beland in een van globaal koken, is misschien een beetje overdreven. Maar het is zeker niet gek om te spreken van "sudderen". De doelstelling van maximaal 1,5-2 graden is in ieder geval ver weg.
Het goede nieuws, zegt Invesco, is dat het voor 97% vaststaat dat de mens verantwoordelijk is voor het opwarmen van de aarde. Dat is goed nieuws omdat het betekent dat de mens er ook iets aan kan doen.
Het slechte nieuws is dat dit op de korte termijn heel moeilijk wordt. Met als gevolg dat alles eerst erger wordt voor het beter wordt.
Innovatie versus bevolkingsgroei
In feite werken er twee krachten tegen elkaar in. Van de ene kant boeken we vooruitgang bij het minder CO2-intensief maken van productie en consumptie.
Van de andere kant is er een groeiende wereldbevolking die meer wil consumeren. Als we ervan uitgaan dat dit mogelijk wordt door groeiende welvaart in nu nog arme landen als India, Indonesië, Nigeria en Brazilië, dan kom je per saldo uit op een netto groei van de CO2-uitstoot.
Verdubbeling
Invesco verwacht dat de CO2-uitstoot pas piekt in 2071 op het dubbele van het huidige niveau. In het basisscenario van Invesco betekent dat een opwarming van de aarde van 3,9 graden boven het gemiddelde van 1850 t/m 1900. Dat is dus ver boven de internationaal nagestreefde 1,5 tot 2 graden Celsius.
Dat kan door technologische innovaties meevallen, maar het gat is wel heel erg groot.
Conclusie
De conclusie van Invesco is dat overheden nog meer vaart moeten maken bij het investeren in een lagere CO2-uitstoot en het afvangen en opslaan van CO2 uit de lucht. Maar daar kan het niet bij blijven. De wereld moet zich ook aanpassen aan en voorbereiden op extreme weersomstandigheden.
Voor tips ten aanzien van de modelportefeuille bekijk hier het hele rapport van Invesco.