Nieuws

Een nieuwe Amerikaanse groene bank

De Amerikaanse regering heeft weer wat nieuws bedacht om de energietransitie te versnellen: 27 miljard dollar voor een groene bank voor achterstandswijken. Beleggers kunnen ook meedoen.

De Amerikanen schreven vorig jaar geschiedenis met de Inflation Reduction Act (IRA), een groot subsidiepakket van 370 miljard dollar waarmee bedrijven ondersteund worden die milieuvriendelijk produceren.

Daar komt nu iets nieuws bij. Een kritiekpunt van duurzame subsidieprogramma’s is vaak dat rijke mensen er meer van profiteren dan arme. Daarom heeft de regering Biden een bank in het leven geroepen die zich helemaal gaat richten op groene projecten in sociaal achtergestelde regio’s en buurten.

De groene bank

The Green Bank krijgt een kapitaal mee van 20 miljard dollar, dat kan worden ingezet voor onder andere warmtepompen, betere airconditioning, laadpalen voor elektrische auto’s en “community cooling centers” waar de bevolking kan schuilen tijdens hete dagen.

Het gaat om subsidies en kredieten met een lage rente. Het bedrag komt bovenop een eerder vrijgemaakte 7 miljard dollar voor zonnepanelen in achterstandswijken: het solar for all-project.

Multiplicatoreffect

Biden rekent erop dat particuliere en institutionele beleggers het bedrag van 27 miljard dollar verveelvoudigen met eigen middelen, een zogenoemd multiplicatoreffect.

De bankfondsen zullen niet direct naar duurzame projecten vloeien, maar via een aantal geselecteerde non-profit-instellingen die de projecten gaan beoordelen.

De groene bank is een opvolger van het Greenhouse Gas Reduction Fund dat vorig jaar tegelijk met IRA werd geïntroduceerd. De Amerikaanse regering gaat ervan uit dat de bank de energietransitie in een stroomversnelling zal brengen en ook huurders zal voorzien van goedkope groene stroom.

Kritiek op de groene bank komt hoofdzakelijk uit de hoek van de Republikeinse partij, die vreest voor fraude en verspilling van belastinggeld als gevolg van een gebrekkig toezicht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen