Nieuws

Fed moet de rente wel verhogen

Volgens MFS zal de Fed woensdag de rente met nog eens een kwartje verhogen. De bestrijding van inflatie is belangrijker dan afnemende economische activiteit en bankproblemen.

De Fed staat voor een belangrijke beslissing waarbij drie overwegingen een grote rol spelen, zegt Erik Weisman, hoofdeconoom en portfoliomanager bij MFS. “Allereerst lijkt de economische activiteit af te nemen. Daarnaast wijzen alle indices erop dat de inflatie hardnekkig aanhoudt. Ten slotte wordt de Fed geconfronteerd met een nieuwe bankencrisis in de vorm van First Republic Bank.”

Deze drie factoren vereisen een verfijnde aanpak van de Fed, aldus Weisman. “Waren de enige problemen First Republic en de afnemende economische activiteit geweest, dan zou de Fed de rente waarschijnlijk verlagen. Maar omdat de inflatie de absolute prioriteit krijgt, kan de Fed geen versoepeling beloven.”

Extra verhogingen?

Weisman verwacht dan ook dat de Fed de beleidsrente woensdag verhoogt. De econoom blijft desondanks op zoek naar aanwijzingen dat de Fed de rente niet verder verhoogt of toch de pauzeknop indrukt. “Maar wat de Fed woensdag ook aankondigt, ik denk niet dat de markten zullen geloven dat het klaar is met de renteverhogingen.”

Het probleem ligt vooral bij Powell, die moeilijk te peilen is, aldus Weisman. “Powell praat dan wel als een econoom, maar is overduidelijk van huis uit advocaat. Maar dit is niet het moment voor vage antwoorden. De markt heeft duidelijkheid nodig.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen