Nieuws

Must read: China's grote comeback

Plus: obligaties zijn nu aantrekkelijker dan aandelen, tech slaat hard terug, cashflow is belangrijker dan winst, the case voor Europese waarde-aandelen, en meer.

"Obligaties zijn aantrekkelijker dan aandelen"
Vastrentende waarden wereldwijd hebben het slechtste jaar ooit achter de rug. Obligaties daalden vorig jaar nog harder dan aandelen. 2023 ziet er veel beter uit, meent Laurent Misonne van J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management. "Wij geloven dat we een obligatierenaissance zullen meemaken."

Rabobank gaat voor obligaties opkomende markten
Obligatiebeleggers worden goed beloond voor het nemen van risico's in de opkomende markten, schrijft senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank Investment Office.

Tech slaat terug

Fed verhoogt rente met nog eens en kwartje
Volgens Powell is de strijd tegen inflatie nog niet gewonnen, meldt CNBC.
Vanavond is de ECB aan zet. Dat worden 100% waarschijnlijk twee kwartjes.

Markt en Fed zien verschillende toekomst

Een beetje belegger laat zich niet verleiden door 5% rente
Ben Carlson verwacht geen run op obligaties nu er bijna 5% verdiend kan worden met veilige Amerikaanse staatsobligaties. Ten eerste is 5% historisch gezien niet zo heel veel. Ten tweede zijn mensen van nature gokkers. Obligaties voldoen niet aan die behoefte. Aldus Carlson.

Cashflow is belangrijker dan winst

The case voor Europese waarde-aandelen
"And for European deep value in particular, we believe there is even more room to run over the long term since the value rotation witnessed in the US and Japan in 2022 is only just beginning in Europe." Uitgebreide analyse.

China's grote comeback
Nu China zijn strikte zerocovidbeleid los heeft gelaten, maken Chinese aandelen een buitengewone opleving door. Ze zijn meer dan 50% gestegen sinds oktober. Dit zou nog maar het begin kunnen zijn, citeert Barron’s diverse vermogensbeheerders.
Lees ook: Rabobank stapt noodgedwongen uit Chinese tech.

Vier tegendraadse opvattingen
Momenteel lijken de markten uit te gaan van een snel dalende inflatie, een bijsturing van het Fed-beleid, een verzwakking van de dollar, en van dezelfde economische groei als in 2022. Vier economen van Capital Group hebben een andere visie.

Bevindt de software-industrie zich in een crisis?
Morningstar-analist Dan Romanoff die deze sector volgt, wijdt de huidige ontslagrondes aan de macro-economische omgeving. "Er is een terugval, omdat bedrijven tijdens de covid-periode te hard zijn gegroeid op basis van te hoge korte-termijn verwachtingen." Voor de lange termijn is Romanoff juist positief.

Duidelijk waarschuwingssignaal?

Energietransitie is niet eenvoudig
Daniel Yergin in een bijdrage aan Project Syndicate: "Given the scale and complexity of the transition away from hydrocarbons, some worry that economic analysis has been given short shrift in the policy planning process. A clear-eyed assessment of the transition's prospects requires a deeper understanding of at least four major challenges."

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). Het gaat mooi gelijk op.

Nieuw energiecontract scheelt veel geld
De tarieven die energieleveranciers rekenen voor nieuwe klanten zijn aan het dalen. Die tarieven verschillen behoorlijk. Niet alleen tussen de energieleveranciers onderling, maar ook tussen de verschillende contracten bij dezelfde leverancier. Overstappen kan honderden euro's schelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie