Nieuws

Meer volatiliteit is goed voor hedgefondsen

De afgelopen 13 jaar zijn hedgefondsen ver achtergebleven bij aandelen. Maar UBP denkt dat er een trendbreuk gaande is. Het einde van de negatieve rente en meer geopolitieke spanningen zorgen voor meer volatiliteit, waar hedgefondsen van kunnen profiteren.

Hedgefondsen presteren sinds de crisis van 2007-2009 matig tot slecht. De gouden jaren van na het barsten van de internetluchtbel in 2000 zijn bij de meeste beleggers in vergetelheid geraakt. Maar UBP denkt dat de kansen keren voor de sector nu centrale banken hun goedkoopgeldbeleid moeten opgegeven.

Dat zegt de Zwitserse vermogensbeheerder in het rapport New market regime favours alternatives

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Geen volatiliteit

Volgens UBP hebben centrale banken met hun ruime monetaire beleid de volatiliteit op de markten min of meer doodgeslagen. Maar dat is nu voorbij, overigens niet alleen omdat centrale banken minder interveniëren. Het komt ook door andere omstandigheden, zoals geopolitieke spanningen, corona en de energiecrisis. Hoe meer onrust, hoe beter voor de hedgefondsen. 

Vier strategieën

UBP onderscheidt vier hoofdstrategieën:

1. Long/short-aandelen

Hedgefondsen maken gebruik van het niet perfect werken van de markt door aandelen te shorten waarvan zij denken dat ze overgewaardeerd zijn of kwetsbaar en long te gaan in kwaliteitsaandelen, liefst ondergewaardeerd.

2. Event driven

De markten worden regelmatig verrast door gebeurtenissen zoals fusies, overnames, rechtszaken en faillissementen. Hedgefondsen proberen te anticiperen op dit soort “events” door ofwel ervoor ofwel erna effecten te kopen of te verkopen die met het evenement te maken hebben.

3. Global macro

Deze strategie baseert op macro-economische analyses om trends en internationale verschillen op te sporen. 

4. Relative value

Hier wordt gebruikgemaakt van onverklaarbare verschillen in de prijs van effecten die met elkaar zijn verbonden. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld de koers van Heineken in verhouding tot die van Heineken Holding, of het Heineken-aandeel in verhouding tot de opties op de bierbrouwer.

Risico

Wat beleggers niet mogen vergeten, is dat er tussen hedgefondsen enorme verschillen bestaan, niet alleen wat betreft de strategie, maar ook het risico. Sommige hedgefondsen zijn vooral uit op een veilig rendement voor hun klanten, andere kiezen juist voor agressieve strategieën.

  1. Een voorbeeld van een relatief veilige strategie is “Assymetric Equity”. Hier wordt vooral gebruikgemaakt van de volatiliteit door een vrijwel risicovrije mix van long en short-posities.  
  2. Ook vrij veilig zijn “Fixed-Income Alternatives”. Hierbij wordt gezocht naar alternatieven voor obligaties die net als obligaties stabiele inkomsten opleveren.
  3. Diversifier: Deze strategie levert meer risico op. Het voordeel is dat de hoogste winst wordt bereikt als de markten in paniek raken en crashen. Het is daardoor een goede tegenhanger van aandelen en obligaties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie