Nieuws

Pimco zet in op grondstoffen en valuta’s opkomende markten

Grondstoffen, valuta’s en obligaties, met name uit opkomende markten, vormen volgens ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco de aangewezen beleggingscategorieën om de pijn van hoge inflatie te verzachten.

Dat schrijven portfoliomanagers Erin Browne, Geraldine Sundstrom en Emmanuel Sharef in Pimco’s laatste Asset Allocation Outlook. De portfoliomanagers stellen dat het beperken van het inflatierisico een essentieel onderdeel is binnen multi-assetportfolio’s nu de economie zich in een late cyclus bevindt. "Wij hebben longposities in een gediversifieerd mandje van grondstoffen en daaraan gekoppelde valuta’s."

Liever obligaties uit opkomende markten

Hoewel de snelle monetaire verkrapping de obligatierentes omhoog hebben gestuwd, heeft deze beleggingscategorie nog steeds last van hoge inflatie, robuuste groei en een toenemend aanbod van staatsobligaties nu de centrale banken hun balansen beginnen af te bouwen. Om die reden hanteert Pimco een licht onderwogen positie in staatsobligaties uit ontwikkelde markten. Staatsobligaties uit opkomende markten zijn daarentegen aantrekkelijker, aangezien centrale banken uit deze opkomende markten veel verder zijn met renteverhogingen.

Daarnaast vindt Pimco aan grondstoffen gekoppelde valuta's uit opkomende markten bijzonder aantrekkelijk, omdat deze nog ruimte hebben om te stijgen. “Zo heeft ons selecte mandje van EM-valuta's dit jaar een rendement van meer dan 6,5% opgeleverd." In tegenstelling tot aandelen en obligaties, die het in een klimaat van stijgende rentes moeilijk hebben, kunnen bepaalde valuta's uit de opkomende economieën juist profiteren van hogere rentes.”

Profiteren van sancties Rusland

Tenslotte verwachten de portfoliomanagers van Pimco dat grote grondstoffen exporterende landen kunnen profiteren van de sancties tegen Rusland als gevolg van de invasie in Oekraïne. "Aangezien sancties en andere beperkingen transacties met Rusland beperken, moeten importeurs alternatieve bronnen vinden voor energie, metalen en landbouwproducten. We denken dat de sancties nog enige tijd aanhouden, zodat de belangrijkste grondstoffenexporteurs in de nabije toekomst van een gestage vraag en hogere prijzen kunnen profiteren. Dat geldt ook voor hun valuta's."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie