Nieuws

Koopjesjagers kunnen zich beter richten op ETF's

Nu Netflix kopen omdat het gekelderd is, of toch liever een brede tech-ETF, die ook veel aan waarde heeft ingeboet, aanschaffen? Theoretisch gezien is de keus makkelijk: neem altijd de ETF.

Is dit een goed moment om Netflix te kopen, Lyft, Just Eat TakeAway of een van die andere (tech)aandelen die zwaar in de min staan? Dat is een vraag die de Amerikaanse vermogensbeheerder Nick Maggiulli de laatste tijd vaak krijgt.

Het is ook een interessante vraag. De koers van Netflix is ruim 70% gedaald en staat nu op hetzelfde niveau als december 2017. Stel dat het om een tijdelijke koerscorrectie gaat, en er komt een nieuwe top aan, dan zit er een koerswinst in het vat van minstens een paar honderd procent. Lijkt appeltje-eitje. Toch? 

Maggiulli ziet dat anders. In zijn blog Of Dollars and Data geeft hij aan dat het veel aantrekkelijker is om in een index te beleggen die een correctie heeft doorgemaakt, dan in een enkel aandeel.

Amazon 

De meest simpele reden is dat het onbekend is of Netflix een nieuwe comeback kid wordt, à la Amazon of Apple. De koers van Amazon bereikte een recordniveau in 1999 en kelderde daarna in twee jaar meer dan 90%.

Het zou tot 2009 duren voor er een nieuwe top werd bereikt, maar daarna ging het ook als een speer. Zelfs na de slechte start dit jaar staat het fonds een paar duizend procent hoger dan in 1999. De aanhouder wint.

Probleem is alleen dat niemand weet of Netflix vergelijkbaar is met Amazon. Het barst van de aandelen die hun oude recordniveau nooit meer halen. KPN deed ooit een koers van bijna 40 euro, nu zijn beleggers al tevreden met 3,30 euro.

Indexfonds

Het voordeel van een indexfonds is dat deze zijn recordniveau bijna altijd overtreft. De uitzonderingen zijn op een hand te tellen. Het bekendste voorbeeld is nog de Japanse Nikkei-index, die in 1989 topte. Ook de Griekse ASE-index staat nog ver onder het niveau van 2000 en 2007.

Maar de Nederlandse AEX-index, de Dow, de S&P 500, de Nasdaq Composite, de Duitse DAX, de Franse CAC, de Britse FTSE, en ga zo maar door, hebben altijd nieuwe records aangetikt, soms ook na grote verliezen.

De Nasdaq Composite heeft de laatste 20 jaar bijvoorbeeld bijna hetzelfde verloop gehad als Amazon met koersval van 75% tussen de top in 2000 en het dal in 2002 en een volledig herstel dertien jaar later.

Indices veranderen automatisch

Daar komt nog een ander voordeel bij; ETF's en indexfondsen veranderen min of meer automatisch.

Als een aandeel veel wordt verhandeld en de marktwaarde stijgt dan komt het in steeds meer en belangrijkere indices. Maar er zijn ook aandelen die afglijden van largecap naar smallcap, of helemaal verdwijnen.

De aandelen die begin vorige eeuw belangrijk waren in de S&P, zijn hele andere dan die uit de jaren 70, of nu in 2022. Met andere woorden, misschien zit Netflix over tien jaar helemaal niet meer in de S&P.

De ETF-belegger belegt er dan automatisch niet meer in. Maar hoe zit het met de Netflix-koopjesjager uit 2022?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie