Nieuws

Beleggen in vervuilende bedrijven is noodzakelijk

Beleggers die bedrijven uitsluiten die veel CO2 uitstoten, maken de energietransitie tot een lastig verhaal, betoogt Kristina Church van BNY Mellon IM.

Beleggen in louter best-in-class-bedrijven kan ertoe leiden dat geldstromen worden weggeleid van sectoren die van vitaal belang zijn voor de toekomstige economische groei. Het leidt er bovendien toe dat een onevenredig grote inflow naar de meest gewilde aandelen en sectoren gaat waardoor deze overcrowded kunnen raken. Dat betoogt Kristina Church, hoofd Responsible Strategy bij vermogensbeheerder BNY Mellon Investment Management (BNY Mellon IM).

Neem bijvoorbeeld het klimaat. Zwaar CO2-uitstotende bedrijven, zoals cementproducenten, staalbedrijven en chemische fabrieken, staan voor de grootste uitdagingen en moeten de meeste kosten maken voor de energietransitie. “We zullen deze industrieën nodig blijven hebben voor toekomstige groei. Zonder financiering van hun transitie, zal netto-nul uitstoot onmogelijk te bereiken zijn”, schrijft Church in de publicatie Responsible Investment: what lies beneath.

Kristina Church van BNY Mellon IM

Kritieke industrieën zijn nodig

Church toont zich geen voorstander van het principe dat een verantwoord belegger uit alle ‘slechte’ bedrijven stapt. “Om de zo noodzakelijke grootschalige transitie te bewerkstelligen, moeten niet alleen kritieke industrieën worden aangesproken om verandering teweeg te brengen, maar moet er ook voor worden gezorgd dat deze bedrijven niet verstoken blijven van het kapitaal dat zij zo dringend nodig hebben om hun doelstellingen te verwezenlijken.”

Voorwaarde is volgens haar wel dat bedrijven in koolstofintensieve sectoren geloofwaardige, openbare strategieën hebben om te voldoen aan de doelstellingen van het Parijs-akkoord. “Bovendien moeten zij hun broeikasgasemissies rapporteren volgens erkende normen. Beleggers moeten altijd kunnen nagaan hoe succes wordt gemeten en grenzen kunnen stellen die uiteindelijk kunnen leiden tot desinvesteren als niet aan de criteria wordt voldaan.” 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie