Nieuws

BNY Mellon rekent op comeback volatiliteit

Hoofdeconoom Shamik Dhar van BNY Mellon rekent op een aandelencorrectie later dit jaar. Gelukkig valt er in de obligatiemarkt volgens hem prima te schuilen.

Op de beurs valt momenteel niks te merken van verhoogde nervositeit. De VIX-index in de VS is met een score van 13,80 terug op het lage niveau van voor corona. Maar chef-econoom Shamik Dhar van BNY Mellon Investment Management denkt dat dit gaat veranderen.

Dhar houdt voor de komende 12 maanden rekening met veel hogere niveaus van volatiliteit, wat voor beleggers naast risico’s ook kansen met zich meebrengt. Obligaties komen terug als assetclass waar weer wat mee te verdienen valt.

Belabberd

De economische vooruitzichten op de korte termijn zijn volgens Dhar belabberd. Hij acht de kans groot dat verschillende Westerse landen in een recessie belanden. hij houdt verder rekening met een aanhoudend hoge inflatie, waardoor centrale banken geen helpende hand kunnen reiken. 

Demografie

De hoge rente en inflatie zijn volgens Dhar een langetermijnprobleem. Ten eerste vanwege de babyboomers die met pensioen gaan. Over het algemeen sparen mensen gedurende hun arbeidsleven en geven het geld uit als ze met pensioen gaan. Minder spaargeld betekent een kleiner aanbod van kapitaal. Bij een gelijke vraag leidt dat automatisch tot een hogere rente. 

De demografische veranderingen zorgen er verder voor dat er in rijke landen minder werkenden zijn terwijl er in opkomende markten juist meer zijn. Die schaarse werknemers zullen een groter deel van de taart opeisen, met als gevolg inflatie. 

Deglobalisering

Een tweede reden voor meer inflatie is de geopolitieke polarisering en deglobalisering die ervoor zorgen dat goederen niet meer daar worden geproduceerd waar dat het goedkoopst is.

“Het machtsevenwicht tussen de twee blokken rondom de VS en China zal nog wel even blijven bestaan, maar het is duidelijk dat de geopolitieke situatie zorgt voor onrust en dat kan vaak bijdragen aan economische en marktvolatiliteit”, zegt Dhar.

Energietransitie

Ten slotte is er nog de strijd tegen klimaatverandering. Politici doen soms voorkomen alsof de energietransitie niks kost, maar zonder gigantische investeringen heeft de transitie geen kans van slagen. Hoge investeringen betekent ook hogere kosten en meer inflatie.

Kunstmatige intelligentie

Er is volgens Dhar een belangrijke kracht die de inflatie op de lange termijn omlaag duwt en dat is kunstmatige intelligentie (AI) samen met robots.

Dhar denkt dat AI eindelijk leven brengt in de productiviteitsontwikkeling, die na de kredietcrisis bijna tot stilstand is gekomen. Meer productiviteit betekent ook meer groei.

Daar staat een daling van de werkgelegenheid tegenover. Dhar verwacht dat het aantal arbeidsplaatsen in de VS de komende 30 jaar met 40 miljoen zal dalen. Tegen die tijd zijn er dus minder werkenden, minder banen en meer gepensioneerden.

Volatiliteit

Het gevolg van deze veranderingen is dat de economische uitslagen naar boven en beneden heftiger zullen worden. Dat leidt normaal gesproken ook tot meer marktvolatiliteit, om te beginnen dit jaar, denkt Dhar

Hij verwacht een correctie op de aandelenmarkt later dit jaar. Obligaties bieden daarentegen mogelijkheden om te schuilen.

Voor de lange termijn denkt hij dat het alleen maar goed is dat obligaties terugkomen als een vermogensklasse waar iets mee verdiend kan worden. Dat is gezonder dan de situatie tussen 2010 en 2020.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen