Nieuws

Fondsstromen als nuttige input voor markttimers

Fund flows kunnen voor beleggers, die de markt willen timen, nuttige informatie bieden, schrijft Detlef Glow van Lipper Refinitiv.

Beleggers streven ernaar om aandelen en obligaties dan te kopen als de koersen laag staan en er een opwaartse trend wordt verwacht. Het perfect timen van de markt is vrijwel onmogelijk, maar het ideale instapmoment kan wel worden benaderd.

Een manier om dit te doen is door te kijken naar fondsstromen. De achterliggende gedachte is, dat als het gros van de beleggers in een bepaald product of een bepaalde sector stapt dat er dan automatisch sprake is van opwaartse prijsdruk. Andersom geldt natuurlijk ook.

Is er een manier om van tevoren te weten waar beleggers trek in hebben? Detlef Glow van Refinitiv Lipper heeft dit onderzocht en doet er verslag van in de column, getiteld Do European Investors Prefer Single Months for Their Investments?.

Acht categorieën

Binnen de studie heeft Glow alle Europese ETF’s en beleggingsfondsen onderverdeeld in acht rubrieken: alternatieve beleggingen, obligaties, grondstoffen, aandelen, mixed-producten, geldfondsen, vastgoed en overige fondsen. Hij heeft de fondsstromen onderzocht gedurende de periode 2000 tot en met 2021. De tussentijds opgedoekte fondsen zijn ook meegenomen.

Glow heeft vervolgens gezocht naar maandpatronen. Wat blijkt?

Ten eerste is het belangrijk op te merken dat januari de beste maand is voor alle fondsen opgeteld. De op een na beste maand is februari en dan mei. Maar wat verkoopt het beste in januari?

Aandelen en geldmarktfondsen

Feitelijk worden de hoge fund flows in januari voor een groot deel gedreven door slechts twee categorieën aandelen en geldmarktfondsen. Februari blijkt een goede maand te zijn voor grondstoffen. April was de beste maand voor obligaties. In mei scoorden alternatives en “overige fondsen” goed. Vastgoedfondsen lagen in juni goed in de markt. December was een goede maand voor mixed assets.

Helaas is het niet zo dat dit patroon zich elk jaar herhaalt. Het zijn gemiddelde cijfers.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Drie belangrijkste categorieën

Glow heeft vervolgens ingezoomd op de belangrijkste drie fondscategorieën in Europa: aandelen, obligaties en mixed fondsen. Dan springt april eruit als de maand die over de 21 jaar het vaakst als beste maand uit de bus komt. Het is vooral een hele goede maand voor obligatiefondsen. Andere goede maanden voor obligatiefondsen zijn juli, mei, februari en januari.

Bij aandelen zijn eigenlijk alle maanden rond de jaarwisseling populair van november tot en met februari. Glow vermoedt dat dit iets met de eindejaarrally te maken heeft en het zogenoemde window dressing als grote institutionele partijen aan het einde van het jaar nog snel wat winnaars bijkopen en verliezers de deur uitdoen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Kredietcrisis 

Bij mixed-fondsen valt net als bij obligaties op dat er geen maanden zijn met gemiddeld negatieve outflows. Dit heeft wellicht te maken met de grote populariteit van mixed producten sinds de kredietcrisis van 2008. De beste maanden voor mixed-fondsen zijn echter februari, april en mei. 

Alles bij elkaar springt volgens de eindejaarrally in combinatie met aandelenfondsen eruit als het meest betrouwbare aanknopingspunt voor beleggers die de markt willen timen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie