Nieuws

Pas op voor mijnenveld in techsector

Amundi AM gaat het nieuwe jaar in met relatief weinig technologieaandelen in portefeuille. De IT-sector is namelijk wel heel duur geworden in vergelijking tot banken en nutsbedrijven.

Vermogensbeheerder Amundi AM heeft niks tegen technologiebedrijven. De resultaten zijn goed, net als de vooruitzichten. Het nadeel is alleen dat de koersen enorm zijn opgelopen. De IT-sector heeft daardoor veel weg van een mijnenveld, vindt de vermogensbeheerder. Bedrijven met tegenvallende resultaten worden zwaar afgestraft.

Amundi belegt daarom relatief weinig in technologieaandelen, vertelt hoofd aandelenbeleggingen Kasper Elmgreen tegen Citywire. Het is momenteel met ruim 10% van de portefeuille zelfs de grootste onderwogen-positie in het Euroland Equity fonds. 

Over individuele aandelen mag Elmgreen niks zeggen, maar in november - bij de laatste officieel bekendgemaakte cijfers - waren de twee belangrijkste techfondsen ASML (4,3%) en Capgemini (3,6%).

Tranendal

“Gedurende de pandemie gingen beleggers op zoek naar een veilige haven en vonden die in de technologiesector. Maar nu de situatie zich normaliseert, zien waarde-aandelen er steeds aantrekkelijker uit in vergelijk tot groeiaandelen.”

“Het risico bestaat dat het bij de technologiesector eindigt in tranen”, zegt Elmgreen. “Voor goede rendementen kunnen beleggers beter hun toevlucht zoeken bij aandelen uit de oude economie.”

Banken

Aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld de banken. “Die hebben om verschillende redenen lang op het strafbankje gezeten.” De verwachtingen en waarderingen zijn laag. Nu is het een mooi moment om in te stappen.

Het Euroland Equity fonds bestaat voor 18% uit bankaandelen. In november was er overigens slechts een bankaandeel in de top-10 beleggingen. Dat was BNP Paribas (3,4%).

Nutsbedrijven

Een andere favoriet is de nutssector. Iberdrola was in november ook al een van de top-3 holdings met 4,7%. Wat de sector aantrekkelijk maakt, zijn de goede vooruitzichten met name in de energiesector. De verwachting is dat elektriciteitsbedrijven nog jaren kunnen profiteren van de snelgroeiende markt voor groene stroom en de vraag naar ESG-beleggingen.

Een recente verandering is verder dat er meer wordt geïnvesteerd in de bouwsector die de laatste jaren veel heeft gedaan om efficiënter te worden. Een van de favorieten hier is de Franse cementmaker Vinci.

Inflatie

Elmgreen verwacht dat er meer kansen zullen komen zodra corona meer naar de achtergrond verdwijnt. Beleggers zullen er wel rekening mee moeten houden dat de pandemie nog lang zal doorwerken.

Hij ziet onder andere een risico voor tegenvallende groeicijfers en structureel hogere inflatie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie