LGIM: Buy the dip
De komst van de omikronvariant van het coronavirus biedt beleggers de gelegenheid om meer risico toe te voegen aan de portfolio. Dit omdat financiële markten doorgaans gevoelig reageren op nieuwe varianten van het virus. Dat stelt Global Equity Strategist Lars Kreckel van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) in de publicatie Omicron and markets: what we are watching.
Volgens de aandelenstrateeg van LGIM is er nog veel onduidelijk over de nieuwe variant, bijvoorbeeld of deze besmettelijker is en of bestaande vaccins ertegen beschermen. “Wel lijkt de variant zich sneller te verspreiden in Zuid-Afrika dan de Delta-variant. Het heeft veel mutaties die in andere varianten in verband zijn gebracht met een grotere overdraagbaarheid en het omzeilen van immuniteit”, stelt Kreckel.

Steun van alle kanten
Kreckel wijst erop dat beleggers ook rekening moeten houden met de reactie van monetaire beleidsmakers. “Het is relatief gemakkelijk voor de grote centrale banken om voorlopig niets te doen. De rente staat al op nul en er is al enige tapering aan de gang. Voor de Bank of England is het wat lastiger, gezien de verwachtingen voor een renteverhoging in december.”
Steun via de begroting van landen zou volgens de LGIM-strateeg niet anders moeten zijn dan in vorige coronagolven. De afgelopen weken hebben aangetoond dat Europese landen die beperkingen invoeren, nog steeds bereid zijn om begrotingssteunmaatregelen te verlengen. "In de VS zou onder leiding van de Democraten het bereiken van een consensus om de economie te steunen gemakkelijker moeten zijn dan in 2020."
Markten blijven volgens Kreckel wel gevoelig voor nieuws over virusvarianten. “Maar onze eerste gedachtegang is dat marktzwakte rond een nieuwe variant, vergelijkbaar met geopolitieke spanningen, een kans creëert om het risico in portefeuilles te verhogen.”
BlackRock houdt vertrouwen in aandelenmarkten
"Omikron, de zeer besmettelijke variant van het coronavirus die wereldwijd opduikt, kan schadelijk zijn voor de economische activiteit en groei, en het risicosentiment." Toch blijven de experts van het BlackRock Investment Institute positief over aandelen, schrijven ze in het wekelijkse marktcommentaar.
Want: “Zolang de coronavaccins en -behandeling effectief blijven, vertraagt de omikronvariant alleen de herstart van economische activiteit. We zien een terugtrekking uit de aandelenmarkt niet voor ons: minder groei nu betekent juist meer groei later.”
"Minder groei nu betekent juist meer groei later"
Vooralsnog maken de experts van BlackRock zich geen zorgen over het grote macro-plaatje. Dat komt vooral doordat aandelen nog steeds worden geholpen door de negatieve reële, voor inflatie-gecorrigeerde, yields. Die waren voor het virusnieuws weliswaar wat opgelopen, maar zweven nog altijd rond recordlaagtes.
Rente stijgt verder
BlackRock verwacht dat de reële yields vanaf nu weer wat zullen stijgen, maar binnen het inflatoire klimaat nog steeds historisch laag blijven. Dat is goed nieuws voor aandelen, zeker ten opzichte van cash en nominale obligaties.
Door de opkomst van omikron is de rente op staatsobligaties afgelopen week sterk gedaald, maar volgens BlackRock blijft de grote lijn stijgend. “We denken dat de Fed in 2022 met een renteverhoging komt, als de economie zichzelf weer kan redden. Dat vormt een uitdaging voor de vooruitzichten voor nominale obligaties. Wij denken dat aandelen een hoger risicogecorrigeerd rendement bieden en als buffer kunnen dienen tegen inflatierisico’s – vooral als de rente relatief laag blijft.”
Fidelity International: Omikron potentiële game-changer
Omikron heeft het potentieel om een game-changer te zijn voor de macro- en marktvooruitzichten op korte termijn, aldus Fidelity International. “Ernstige zorgen over de nieuwe virusvariant lijken tot nu toe terecht, gezien het verband met een hogere overdraagbaarheid en een neutralisatie van de immuniteit. Verder is nog weinig bekend over de andere risico’s, zoals het sterfterisico. Desondanks kan dit nieuws de macro- en marktvooruitzichten op korte termijn ingrijpend veranderen."
Fideliy vervolgt: “De groeiverwachtingen waren al naar beneden bijgesteld, met een vertragende Chinese economie en de wereldwijde energieschaarste als voornaamste tegenwind. De nieuwe virusvariant zorgt voor nog meer onzekerheid over de macro-economische en beleidsvooruitzichten voor de komende maanden. De inflatie blijft waarschijnlijk hoog en verdere verstoringen van de toeleveringsketen kunnen de inflatie nog verder opdrijven, waardoor het dilemma voor de centrale banken steeds uitdagender wordt.”
Meer volatiliteit verwacht
Om de groei en de arbeidsmarkt te beschermen, moet de wat ‘hawkish’ aandoende retoriek van onder meer de Federal Reserve en de Bank of England volgens Fidelity misschien worden teruggeschroefd, althans tot er meer bekend is over de nieuwe coronavariant.
Conclusie? "Voor de markten kunnen de aankomende feestdagen wel eens volatieler uitvallen dan beleggers hadden verwacht, waardoor er kansen kunnen ontstaan in sectoren waar de waarderingen tot nu toe opgerekt leken.”
"Er kunnen kansen ontstaan in sectoren waar de waarderingen tot nu toe opgerekt leken"