Nieuws

"Amerikaanse aandelen zijn nu duurder dan in 2000"

Nick Maggiulli van vermogensbeheerder Ritholtz Wealth Management weet niet precies wanneer het misgaat, maar dat de dag steeds dichterbij komt, staat voor hem als een paal boven water.

Kan een bedrijf 100 miljard dollar waard zijn, met een orderboek van 50 miljoen dollar, een verlies van bijna 1 miljard dollar en 300 verkochte pick-ups in het eerste halfjaar? Blijkbaar, want dat is de waarde die beleggers een paar weken geleden gaven aan Rivian, een producent van elektrische auto’s.

Nick Maggiulli, chief operating manager van Ritholtz Wealth Management, vindt de koersontwikkeling van Rivian zwaar overdreven, zo schrijft hij in de column met de onrustbarende titel This will not last.

De manier waarop Rivian gevierd wordt als het nieuwe Tesla doet hem denken aan de ergste dagen van de dotcom-luchtbel. Het is volgens hem ook niet alleen Rivian waar beleggers elk gevoel voor realiteit verloren lijken te hebben. Het is een groot deel van de markt, waar de hype het wint van de ratio, concludeert Maggiuli.

Liever koers/omzet

Het meest duidelijk komt dat volgens hem maar voren als de koersontwikkeling en omzet tegen elkaar worden afgezet. Bij Rivian is de price-to-sale ratio (P/S) 2169. Tesla heeft een P/S van 26. Volkswagen en Toyota - de twee grootste autobouwers ter wereld - komen niet verder dan 0,34 en 0,96.

Maggiulli vindt de P/S-ratio een betere maatstaf dan de traditionele koers-winstverhouding die volgens hem makkelijker manipuleerbaar is. Normaal ligt de P/S-ratio in de VS rond de 2. Nu is dat voor de S&P 500-index ruim 3. Ofwel, de waardering ligt 50% hoger dan het hostorische gemiddelde.

Recordniveau

Het aantal aandelen met een P/S van meer dan 10 is ondertussen met 73 op recordniveau aanbeland. In 2000 waren het er 40, terwijl deze fondsen in een gemiddeld jaar op een hand te tellen zijn.

Voor Maggiulli zijn dit zorgwekkende cijfers. Aandelen met een extreem hoge P/S hebben historisch gezien de neiging om in de jaren erna tegen te vallen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Strategieverandering

Normaal is Maggiulli meer het type saaie belegger, dicht bij de index, zo min mogelijk handelen. Het juist timen van de markttop, zo weet hij, is vrijwel onmogelijk. Maar nu wijkt Maggiulli daar toch een beetje vanaf.

Voor zijn pensioen belegt hij nog steeds keurig een vaste verhouding in Amerikaanse aandelen, vastgoedfondsen, internationale aandelen en Amerikaanse obligaties. Maar met het overige spaargeld mijdt hij Amerikaanse aandelen en kiest voor de rest van de wereld, crypto’s (!) en bouwland.

Tips & trics

Dan heeft hij nog een aantal tips dat hij gratis en voor niks met zijn lezers deelt:

  • Vingers weg van aandelen met extreem hoge P/S-ratio’s
  • Loop iets vaker dan normaal de portefeuille door
  • Koop vooral effecten die minder gevoelig zijn voor het algemene marktsentiment

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie