Nieuws

Zakenbank als top fondsaanbieder

In de loop der jaren is JPMorgan Chase uitgegroeid tot een topspeler onder de aanbieders van beleggingsfondsen.

In de loop der jaren is JPMorgan Chase uitgegroeid tot een topspeler onder de aanbieders van beleggingsfondsen. In 2011 noteerde de zakenbank met stip als aanbieder in de top tien van grootste belegggingsfondsen, meldt InvestmentNews. De divisie staat sinds 2001 onder leiding van George Gatch. Sindsdien maken de beleggingsfondsen een grote groei door.

De fondsen van JPMorgan Chase zijn geen hoogvliegers in prestaties, maar bieden gedegenheid. JPMorgan Chase is een witte raaf onder de andere zakenbanken, die sinds de kredietcrisis asset management van de hand deden. JPMorgan heeft zijn activiteiten op dit vlak met 160% zien stijgen sinds 2008, tegen de trend in. Beleggingsfondsen, beheerd door banken, brokers of verzekeraar verliezen het laatste decennium juist terrein.

Het succes van JPMorgan wordt toegedicht aan een mix van oude en nieuwe strategieën. De bank biedt allerlei actief beheerde beleggingsfondsen, maar is innovatief in het ontwikkelen van fondsen die een institutionele beleggingswijze beschikbaar maken voor individuele beleggers. De bank zet sterk in op research en timmert aan de weg met de online commentaren van ‘Dr.Kelly’. Verder schroeft JPMorgan de verkoopactiviteiten fors op, het aantal financiële adviseurs is de laatste drie jaar met 48% gegroeid, terwijl de hele industrie de andere kant op beweegt.

De vier grootste obligatiefondsen van de zakenbank hebben 80% van de rivalen overtroffen over de laatste tien jaar. Het allergrootste fonds dat JPMorgan aanbiedt, het Core Bond Fund, heeft 84% van de rivalen overtroffen over de laatste vijf jaar en kent een gemiddeld rendement van 7%. De zakenbank wil zijn beleggerskring verbreden tot buiten de VS en focust daar de laatste tijd op. Zowel het aanbod van internationale assets als het werven van internationale beleggers groeit.

JPMorgan geeft aan geen interesse te hebben in het vormen van een passief beleggingsfonds, al kan gebruik van ETF’s een rol spelen, de focus blijft exclusief op actief beheerde beleggingsfondsen liggen. De zakenbank toont aan dat banken geen verliezers hoeven te zijn in de omvangrijke markt van beleggingsfondsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

MiFID II