Nieuws

Wereldwijde dividendherstel neemt serieuze vormen aan

Dividendbeleggers kunnen de toekomst weer zonnig tegemoet zien. Met het economische herstel hervatten bedrijven volgens Janus Henderson Investors ook hun dividendbetalingen. En hoe!

Het dividendherstel heeft in het tweede kwartaal van 2021 volgens de nieuwste editie van de Janus Henderson Global Dividend Index serieuze vormen aangenomen. Wereldwijd werd er voor 471,7 miljard dollar aan dividend uitgekeerd, 26,3% meer dan een jaar geleden en slechts 6,8% onder het niveau van het tweede kwartaal van 2019. Janus Henderson Investors voorspelt dat de dividenduitkeringen in de komende twaalf maanden terugkeren naar de niveaus van voor de pandemie.

Dividenden van bedrijven die hun uitkeringen hervatten, bedroegen 33,3 miljard dollar, goed voor drie kwart van de onderliggende dividendgroei in het tweede kwartaal. De onderliggende dividendgroei in het tweede kwartaal was bescheidener met 11,2%. Het bruto cijfer werd wel geflatteerd door de normalisatie van de dividendkalenders, grote speciale dividenden en gunstigere wisselkoersen. "Het onderliggende jaar-op- jaar beeld overtreft desondanks onze verwachtingen en is zeer bemoedigend."

Wereldwijd verhoogden meer dan acht van de tien bedrijven (84%) hun dividend of hielden dit stabiel. De bedrijven die hun uitkering verlaagden, bevinden zich volgens Janus Henderson vooral in de opkomende markten en weerspiegelden de vertraagde impact van de lagere over 2020 gepubliceerde resultaten. "Veel van de dividendverlagingen die we begin 2020 in ontwikkelde markten zagen, waren daarentegen preventief en ingegeven door voorzichtigheid."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Verhoogde prognose

Voor 2021 verhoogt Janus Henderson zijn dividendprognose naar 1,39 biljoen dollar, een verhoging van 2,2 procentpunten ten opzichte van de editie van mei. Dit komt neer op een bruto dividendgroei van 10,7%. Het brengt de totale uitkeringen tot binnen 3% van het niveau van voor de pandemie in 2019. De onderliggende dividendgroei in 2021 bedraagt waarschijnlijk 8,5%.

"De onderliggende dividendgroei in 2021 bedraagt waarschijnlijk 8,5%"

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Jane Shoemake, client portfolio manager van het Global Equity Income Team bij Janus Henderson: “Net zoals de impact van de pandemie op de bedrijfsdividenden overeenkwam met een conventionele maar ernstige recessie, zo is het herstel nu ook in verhouding met het snelle economische herstel dat we zien in die delen van de wereld waar vaccinatieprogramma's het mogelijk maken om de economie weer van het slot af te halen."

"Huishoudens hebben recordbedragen bij elkaar gespaard en er is een inhaalvraag die goed kan uitpakken voor de bedrijfswinsten. De liquiditeit in het bedrijfsleven is overvloedig en het financiële systeem is robuust. De banken hebben over het algemeen ruim voldoende kapitaal en beleidsmakers leveren nog altijd monetaire- en begrotingssteun voor de economie. Dit herstel wordt dus niet gehinderd door een zwak bankensysteem, zoals dat wel het geval was na de wereldwijde financiële crisis in het vorige decennium. Bovendien worden de wettelijke beperkingen op bankdividenden nu opgeheven. Dit draagt de komende maanden fors bij aan het dividendherstel omdat deze debet waren aan de helft van de wereldwijde daling in 2020."

"Dit herstel wordt niet gehinderd door een zwak bankensysteem"

“Over de hele wereld wordt het herstel tot nu toe aangedreven door de hervatting van geannuleerde dividenden, maar we zien ook een dividendgroei die sterker is dan we hadden verwacht. Ondanks de ernstige recessie vorig jaar komen dividenden wereldwijd in totaal de komende twaalf maanden waarschijnlijk terug op het niveau van voor de pandemie.”

Jane Shoemake van Janus Henderson Investors

Grote marktverschillen

De onderlinge verschillen tussen de markten zijn wel enorm. De uitkeringen stegen in Europa met 66,4% en in het VK met 60,9%, maar in Japan slechts met 0,4% en in Noord-Amerika met 5%.

Deze grote verschillen weerspiegelen volgens Janus Henderson de omvang, timing en diepte van de verlagingen die in 2020 in het licht van de pandemie plaatsvonden.

Portefeuille-implicaties

Ben Lofthouse, Head of Global Equity Income bij Janus Henderson: “Wat de sectoren met de hoogste uitkeringen betreft zijn de dividendperspectieven voor de financiële dienstverlening en grondstoffen sinds vorig jaar het sterkst verbeterd. Vooruitlopend op deze verbetering hebben wij de afgelopen 12 maanden selectief kansen benut om posities in deze sectoren aan de portefeuille toe te voegen. De reis- en vrijetijdssector blijft het sterkst getroffen wat betreft corona en hoewel veel bedrijven hun activiteiten hebben aangepast om te kunnen overleven, keert deze sector waarschijnlijk pas weer dividend uit als de balansen zich hebben hersteld. Voorlopig mijden wij deze dus nog.”

Ben Lofthouse van Janus Henderson

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus