Nieuws

Dividenduitkeringen naar nieuw record

Dividenduitkeringen waren in het eerste kwartaal fors (+12%) hoger, maar de groei zal later dit jaar naar verwachting afnemen, waardoor de dividendgroei in lijn zal zijn met de langetermijntrend, zo verwacht Janus Henderson.

Wereldwijd zijn de dividenden het jaar goed van start gegaan dankzij een forse stijging van speciale dividenduitkeringen, aldus de meest recente Janus Henderson Global Dividend Index. De nominale totale dividenduitkeringen stegen met 12,0% naar 326,7 miljard dollar, een recordbedrag voor een eerste kwartaal. Dat staat in het 37e en nieuwste Global Dividend Index-rapport van Janus Henderson.

De belangrijkste punten uit het rapport:

  • Wereldwijd stegen de dividendenuitkeringen in het eerste kwartaal nominaal met maar liefst 12,0% naar een nieuw record van 326,7 miljard dollar, mede dankzij de hoogste uitkering van speciale dividenden van de afgelopen negen jaar. De onderliggende groei van de dividenden, waarbij geen rekening wordt gehouden met bijzondere dividenden, wisselkoersontwikkelingen en andere technische factoren, was echter een stuk lager en bedroeg 3,0%.
  • Wereldwijd besloot 95% van de bedrijven in het eerste kwartaal de dividenduitkeringen te verhogen of gelijk te houden.
  • Eenmalige speciale dividenduitkeringen bedroegen in het eerste kwartaal 28,8 miljard dollar en kwamen daarmee uit op het een na hoogste bedrag sinds het eerste kwartaal van 2014. Bijna een derde van de wereldwijde speciale dividenduitkeringen in het eerste kwartaal kwam voor rekening van Ford en Volkswagen.
  • Banken, oliebedrijven en autoproducenten droegen aanzienlijk bij aan de groei in het eerste kwartaal, hoewel bijna alle sectoren met een hoger dividend kwamen. Maar lagere dividenden (-20%) in de mijnbouwsector zetten een forse rem op de groei. De meeste sectoren lieten een enkelcijferige groei zien, en er waren relatief weinig negatieve uitschieters.
  • De vooruitzichten van Janus Henderson voor 2023 zijn dankzij de goede resultaten uit het eerste kwartaal en het verwachte positieve tweede kwartaal naar boven bijgesteld naar een bedrag van 1,64 biljoen dollar, een nominale stijging van 5,2%. Dit komt neer op een onderliggende groei van de dividenduitkeringen van 5,0%.

Dividendgroei in lijn met langetermijntrend

Ben Lofthouse, Head of Global Equity Income van Janus Henderson: “De sterke dividendgroei in het eerste kwartaal is nog indrukwekkender als we bedenken dat 2022 een moeilijk jaar was voor de wereldwijde economie, met hoge inflatie, oplopende rentes, geopolitieke conflicten en de aanhoudende coronabeperkingen.

Uit deze groei blijkt maar weer dat dividenden over het algemeen minder volatiel zijn dan winstcijfers. We verwachten dat deze factoren uiteindelijk gaan zorgen voor lagere dividenduitkeringen, maar dat deze dit jaar over het algemeen toch in lijn zullen zijn met de trend die wij op de lange termijn zien.”

Ben Lofthouse

Ben Lofthouse van Janus Henderson

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie