Nieuws

Alle beleggingen in de opkomende markten zijn goed

UBS AM ziet kansen voor aandelen in de opkomende markten. Janus Henderson Investors heeft een positieve boodschap over obligaties in deze beleggingsregio.

De toenemende geopolitieke spanning, een sterke Amerikaanse dollar, China’s zero-covidbeleid en het veranderende Chinese regelgevingsklimaat heben in de opkomende markten voor de nodige tegenwind gezorgd. Dat schrijft Shou-Pin Choo, portfoliomanager aandelen Azië & opkomende markten van UBS Asset Management, in de publicatie Latest insights on navigating emerging markets equities.

Choo: “Al is de impact van sommige van deze factoren inmiddels minder sterk, het onevenwichtige economisch herstel van China en de oplopende spanning in de relatie tussen de VS en China drukken nog altijd zwaar op opkomende markten. Ook wordt het beleggerssentiment beïnvloed door de toenemende concurrentie in de Chinese e-commercesector.”

Desondanks ziet Choo veel potentie in dit beleggingssegment. “We verwachten dat het consumptie-geleide herstel in China in een gematigd tempo zal doorgaan. Ook zullen consumenten met een hoger inkomen bereid zijn om meer te betalen voor producten en diensten van hogere kwaliteit."

Herstel Chinese IT-sector

Ondanks de tegenwind van de toenemende concurrentie voor e-commercebedrijven in China, maken deze bedrijven zich volgens Choo hard om meer waarde voor aandeelhouders te creëren. Zo verwacht UBS AM dat de IT-hardware-sector de komende maanden het dieptepunt zal bereiken, veroorzaakt door het te grote aanbod in de industrie en de daling van het aantal orders.

Chinese IT-producenten hebben ook veel last gehad van de geopolitieke spanningen. Maar, stelt Choo, met name in de halfgeleidersector zullen een genormaliseerde groei en marges ervoor zorgen dat verwachtingen naar boven worden bijgesteld. Dit, in combinatie met de verwachte consolidatie in deze sector, zorgt ervoor dat wij de Chinese halfgeleiderindustrie als kansrijk bestempelen.”

Sterke economische groei stut EM schuld

Nu het einde van de renteverhogingen van centrale banken in het zicht is, worden beleggers weer langzaam optimistisch over de vooruitzichten voor schuldpapier uit opkomende markten, schrijft Thomas Haugaard, portefeuillebeheerder Emerging Market Debt bij Janus Henderson. Hij kan zich daar goed in vinden.

Inflatie is in de belangrijkste opkomende markten niet het probleem

Haugaard: “Verwacht wordt dat de ontwikkelde markten de wereldwijde groeivertraging zullen aanvoeren, terwijl de opkomende markten relatief veerkrachtig zullen blijven. Binnen opkomende markten is met name Azië een lichtpuntje, met een verwachte groei van 5,3% in 2023 en 2024 en 5% in 2024 – al hangt dit af van de snelheid van het herstel van China. Het is ook belangrijk om te weten dat er in ons beleggingsuniversum ook landen zijn met groeipercentages tussen 6 en 9 procent.”

Opkomend markten groeien harder

Haugaard vervolgt: “Op de korte termijn zijn de wereldwijde macro-economische omstandigheden de belangrijkste factor die de vooruitzichten en het traject voor de beleggingsklasse voor de rest van het jaar bepalen. Wij verwachten op de middel lange termijn meer geldstromen in de richting van EMD vanwege een groter wordend verschil in economische groei tussen opkomende markten en ontwikkelde markten.

Bij Janus Henderson hebben ze momenteel een voorkeur voor het high yield-gedeelte van het beleggingsuniversum, waaronder staatsobligaties uit Oezbekistan, Gabon, Mozambique en Benin, terwijl er minder exposure is naar enkele van de grotere emittenten in Latijns-Amerika en Azië.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie