Nieuws

NN IP verrast door snelle daling Amerikaanse rente

De beurs zendt volgens NN IP onduidelijke signalen naar beleggers uit. Vooral de snelle daling van de Amerikaanse rente heeft de Haagse vermogensbeheerder verrast. "Dat duidt op weinig vertrouwen in de economie." NN IP deelt dat wantrouwen niet. Toch zijn de cyclische trades voorlopig in de ijskast gezet.

De financiële markten zenden tegengestelde signalen uit. Aan de ene kant is er de opmerkelijke daling van de rente in de VS en Europa. Dat duidt erop dat beleggers denken dat de hoge inflatie van tijdelijke aard is en de economie de fase van snelle groei al heeft gepasseerd. 

De aandelenmarkt loopt daarentegen nog altijd als een trein. Aangedreven door goede kwartaalcijfers en hoge winstverwachtingen schieten de aandelenindices van record naar record. Opvallend is dat de focus daarbij wel verlegd is van cyclische waardeaandelen naar groeiaandelen, wat weer duidt op minder optimisme onder beleggers.

Economische cyclus

De Nederlandse vermogensbeheerder NN Investment Partners slaat in de marktoutlook voor augustus daarom een voorzichtige toon aan.

Voor de lange termijn blijven de vooruitzichten voor aandelen gunstig, terwijl het vooral bij Amerikaanse staatsobligaties wachten is totdat de rally voorbij is.

Nog even, en dan short treasuries

NN IP was aan het begin van dit jaar nog negatief over Amerikaanse staatsobligaties vanwege de hoge groei en inflatie. De markt zag dat echter anders. De tienjarige treasurie yield is in het tweede kwartaal gekelderd van 1,75% tot onder 1,20%.

NN IP kon dat niet negeren en heeft zijn modelportefeuille aangepast. Het advies voor treasuries ging van underweight naar neutraal.

Hetzelfde geldt min of meer voor aandelen en grondstoffen. “Ook hier hebben we de cyclische risico’s in de modelportefeuille afgebouwd.”

Pas op de plaats

Dat zal vermoedelijk tijdelijk zijn. NN IP wacht bij de treasuries op een goed moment om short te gaan. Bij de aandelenmarkt blijven de lange-termijnvooruitzichten positief, maar op de korte termijn zijn er een reeks onzekerheden die dwingen tot voorzichtigheid, waaronder:

  1. Wat gaat de Delta-variant betekenen voor de economie?
  2. Hoeveel ruimte naar boven is er nog voor economische data en bedrijfswinsten?
  3. Wanneer stopt de Fed met het kopen van obligaties en andere effecten?

Eurozone en EM

Door de onzekerheden en het feit dat aandelen al flink zijn opgelopen dit jaar, is NN IP iets negatiever geworden over aandelen uit de eurozone (van overweight naar neutraal).

Over aandelen uit de opkomende markten is NN IP juist positiever geworden. EM-aandelen hebben een zware periode achter de rug en zijn daardoor juist nu interessant. De underweight-positie is daarom gewijzigd naar neutraal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie