Fondsportret
Refinitiv Lipper Fund Awards 2022

Beurstumult scheidt kaf van koren

Nadat de kruitdampen van het spectaculaire beleggingsjaar 2022 zijn opgetrokken – zowel aandelen als obligaties verloren fors – kan de balans worden opgemaakt. Welke fondshuizen en welke fondsen wisten volgens Lipper Refinitiv niet alleen hun peers te verslaan, maar boekten ook in de twee jaar voor 2022 even sterke als consistente rendementen?

Meer nog dan in andere jaren konden fondsbeleggers in 2022 laten zien wat ze waard zijn. Het komt niet vaak voor dat beleggers in een tijdsbestek van 12 maanden te maken krijgen met verstoorde productieketens, een grote oorlog in de achtertuin van Europa, een Europese energiecrisis, scherp oplopende inflatie, monetaire verkrapping en oplopende Amerikaans-Chinese spanningen.

Om dan als fondsmanager de benchmark te laten voor wat die is en een geheel eigen koers te varen, is moed nodig. Gaat het fout, dan zijn de verliezen groot. Pakken de beslissingen goed uit, dan kan de champagne worden opengetrokken en is er de gerede kans dat een Lipper Fund Award is verdiend.

Op de vraag wat dit jaar nodig was om een prijs te winnen, is het antwoord van Detlef Glow, hoofd Research EMEA bij Lipper Refinitiv helder: “Een robuust beleggingsproces, de flexibiliteit om snel aan veranderende marktomgevingen te kunnen, en het risicomanagement moet natuurlijk ook in orde te zijn.”

De grote winnaar heet Robeco

De grote winnaar van de nieuwste editie van de Lipper Refiniv Fund Awards is een vermogensbeheerder waar wij hier in Nederland toch wel trots op kunnen zijn. Robeco, de aanbieder van het eerste beleggingsfonds in Nederland, gaat dit jaar naar huis met misschien wel de belangrijkste prijs, de Group Award Overall.

Het Rotterdamse fondsenhuis, ook al is het inmiddels al een tijd in Japanse handen, wist in alle beleggingscategorieën uit te blinken en daarmee de grote Amerikaanse assetmanagers te verslaan. Een presentatie om trots op te zijn. Vorig jaar scoorde Goldman Sachs nog het beste in de overkoepelende categorie Overall.

"Robeco wist in alle beleggingscategorieën uit te blinken"

Ook de alles-in-één-oplossingen van Robeco, het brede mixfondsenpalet onder de naam Robeco ONE, wint dit jaar een Group Award. Zo claimt Robeco in 2023 de helft van alle Lipper Refinitiv Group Awards die dit jaar aan de grote fondsenhuizen konden worden vergeven. De andere twee winnaars zijn JP Morgan (nummer 1 in obligaties) en Northern Trust (nummer 1 in aandelen).

Volharding loont

Wat betreft de Group Awards Small moet er kort worden stilgestaan bij het succes van CapitalatWork. Dat wist vorig jaar door volharding en een aantal juiste keuzes de obligatiestorm te doorstaan en daardoor van alle kleine vermogensbeheerders de prijs van beste obligatiebelegger te winnen.

CapitalatWork, actief in de Benelux, rekende op een sterke stijging van inflatie en rentes. Toen die voorspelling uitkwam, bleek de sterke positionering in met name inflation linked bonds goud waard. Overigens wint CapitalatWork dit jaar niet alleen een Group Award, maar moet in de prijzenkast ook ruimte worden gevonden voor nog drie Fund Awards. 

Duurzaamheidsuithangbord

Andere winnaars van een van de 176 Fund Awards die een vermelding verdienen? Het wereldwijde dividendfonds van JP Morgan wint dit jaar voor de derde keer op een rij de Fund Award in de dividendcategorie, zoals ook het dividendfonds van NN IP, inmiddels onderdeel van Goldman Sachs AM (GSAM), een prijs krijgt toegewezen. Het Haagse filiaal moet namens Goldman Sachs met name vooroplopen in de duurzaamheidstrend. In dit verband zal de uitverkiezing van NN Europa Duurzaam Aandelenfonds tot tevredenheid zorgen.

Van Lanschot Kempen, dat vorig jaar de Group Award Small won, zal ongetwijfeld blij zijn met de Fund Award voor het Global Listed Infrastructure Fund. Het is een belangrijk speerpunt van Kempen.

De duidelijke keuzes van Optimix

Even verderop in de buurt van het Concertgebouw in Amsterdam, waar Optimix huist, is er dit jaar reden om extra vrolijk te zijn. Zowel het Optimix EuroRente Fonds als het Optimix Mix Fonds blijken volgens Lipper Refinitiv het beste in hun categorie.

Gevraagd naar de belangrijkste reden van het succes van het mixfonds, het vlaggenschip van Optimix, vertelt CIO Jelte de Boer: “Vorig jaar profiteerde het fonds van de fixed income-keuzes, maar ook de keuze voor edelmetalen en hedgefondsen leverde een positieve bijdrage. Wat betreft aandelen pakte de keuze voor waarde- en grondstoffenaandelen goed uit.”

De comeback van SKAGEN

Ten slotte zal er ook ver weg in Noorwegen, in Stavanger om precies te zijn, een klein feestje worden gebouwd. SKAGEN, de notoire waardebelegger, moest jarenlang toezien hoe beleggers, opgejut door tal van trends en hypes, hoog gewaardeerde groeibedrijven kochten, waarbij de zorgvuldig geselecteerde waarde-aandelen van SKAGEN verbleekten.

"Inmiddels is de waardestrategie aan een indrukwekkende comeback bezig"

Dat was toen. Inmiddels is de waardestrategie aan een indrukwekkende comeback bezig, waarvan met name het SKAGEN Focus Fund weet te profiteren met het winnen van een Fund Award. Het fonds belegt in solide smallcaps en midcaps wereldwijd, die tegen een aanzienlijke korting worden verhandeld. Jonas Edholm, een van de twee verantwoordelijke fondsmanagers: “Nu het gratis geld voorbij is en we zijn teruggekeerd naar een normaler beleggingsklimaat heeft onze strategie de wind weer mee.”

De redactie van IEX Profs feliciteert alle winnaars van een Lipper Refinitiv Group en Fund Award!

  • Lees het nieuwe online magazine van IEXProfs over de Refintiv Lipper Fund Awards

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie