Nieuws

Aandelen als bescherming tegen inflatie

Het lijkt erop dat bedrijven de hogere grondstoffenprijzen kunnen doorberekenen aan de consument. Dat maakt aandelen een goede inflatiehedge.

Beeld: iStock

We hebben dit jaar enorme bewegingen gezien in de prijs van grondstoffen. Dat was niet alleen omhoog. Er waren ook correcties omlaag. Een goed voorbeeld zijn de houtprijzen die in de eerste vijf maanden van 2021 opliepen van onder de 1000 dollar tot 1670 dollar, om vervolgens in juni en juli weer terug te zakken tot 625 dollar.

Als alle plussen en minnen bij elkaar worden opgeteld, resteert achter de komma echter nog altijd een stevige inflatie. In Duitsland stegen de consumentenprijzen in juli bijvoorbeeld met 3,8% op jaarbasis. Dat was het hoogste niveau van de laatste 30 jaar. In de VS is de inflatie zelfs opgelopen tot 5,4%.

Blog

De meeste analisten verwachten dat die hoge inflatieniveaus tijdelijk zullen zijn. Maar wat als dat niet het geval is? Hoe kan een belegger zich dan beschermen?

Obligaties lijken weinig bescherming te bieden. Daarvoor is de rente veel te laag. Aandelen bieden daarentegen wel perspectief, zegt vermogensbeheerder Michael Batnick in zijn blog The Irrelevant Investor. Dat heeft te maken met de pricing power van bedrijven.

Pricing power

Batnick geeft wederom het voorbeeld van de omhoog gespoten houtprijzen in het eerste kwartaal. Dit leverde bouwbedrijven hoge kosten op. Die kosten konden echter vrij eenvoudig worden doorgeven aan de consument.

Maar wat gebeurde er toen de prijzen weer daalden in juni en juli.

Batnick: “Een analist vroeg het aan de CEO van de Amerikaanse woningbouwer KB Home en het antwoord was dat dat per stad kan verschillen, maar per saldo hoopte de CEO dat hij de lagere houtprijzen kon gebruiken om de winstmarges te verbeteren.”

Als dat lukt dan blijft de consument ongeveer evenveel betalen, terwijl KB Home meer winst maakt.

Meer markten

Als dat nou voor meer markten geldt en hogere inflatie leidt tot hogere bedrijfswinsten over een brede linie dan bieden aandelen een goede inflatiehedge.

De halfjaarcijfers sterken Batnick voorlopig in zijn opinie, die zijn namelijk fantastisch. Alles duidt erop dat het wel snor zit met de pricing power van bedrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie