Nieuws

Vier koopredenen voor EMD in lokale valuta

Obligaties van opkomende markten in lokale valuta bieden naast hun hoge yields ook diversificatie tegenover de Amerikaanse dollar. Bovendien doen ze het meestal goed als de dollar verzwakt, aldus Harry Phinney en Joseph Dowd van Capital Group.

In de publicatie Why emerging markets local currency debt in 4 charts geven Harry Phinney, fixed income investment director, en Joseph Dowd, senior product specialist, bij Capital Group vier redenen waarom Emerging Makrets Debt in lokale valuta een must have is.

1. De markt wordt steeds groter
"De uitgifte van obligaties opkomende markten (EMD) in lokale valuta is sinds het begin van de jaren 2000 aanzienlijk toegenomen. Ze vormen nu de belangrijkste emittent binnen de beleggingscategorie. Ze vertegenwoordigen ook de meest brede categorie binnen obligaties in de opkomende markten. Zij profiteren tevens van een brede beleggersbasis, bestaande uit buitenlandse beleggers, lokale overheden, pensioenfondsen, banken en andere binnenlandse beleggers."

2. Extra diversificatie tegenover de Amerikaanse dollar
"Beleggers kunnen hun blootstelling aan de Amerikaanse dollar diversifiëren met obligaties uit de opkomende markten in lokale valuta. Bovendien geeft een gespreide allocatie aan deze valuta's een kans om te profiteren van een sterkere wereldwijde economische groei. Die ging in het verleden vaak samen met een appreciatie van deze valuta's ten opzichte van de Amerikaanse dollar."

3. Doorgaans een hoger rendement dan Amerikaanse kernobligaties
"Soms levert schuldpapier in lokale valuta's een hoger rendement op dan EM-obligaties in Amerikaanse dollar. Maar beide boeken doorgaans een aanzienlijk hoger rendement dan Amerikaanse kernobligaties." De huidige yield van EMD is duidelijk hoger dan de yield die Amerikaanse schuld geeft.

4. EM-obligaties doen het meestal goed als de dollar verzwakt
Gezien de relatief lage rentes in de VS en het dubbele Amerikaanse tekort dat naar verwachting verder zal vergroten, is het aannemelijk dat de Amerikaanse dollar een periode van langdurige zwakte ingaat. Obligaties en valuta's van opkomende markten kunnen hiervan profiteren. Zowel in lokale valuta als in dollar hebben obligaties van opkomende markten in het verleden sterke resultaten laten zien wanneer de Amerikaanse dollar verzwakte. Doorgaans deed schuldpapier in lokale valuta het dan nog iets beter."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?