Nieuws

Winst nemen, bijkopen of niks doen?

Sommige beleggers hebben een fantastisch jaar achter de rug met gigantische koerswinsten van soms wel 100% of meer. Maar wat te doen met die winst? Het antwoord op vijf belangrijke vragen bepaalt volgens Joshua Brown de keuze.

Beleggers die het hoofd koel hebben gehouden in 2020 toen de coronacrisis begon, zijn daarvoor beloond met koerswinsten van vaak tientallen procenten. Sommige beleggers zitten zelfs op honderden procenten winst omdat ze precies in de goede aandelen en effecten zaten.

De grote vraag voor deze groep van gelukkigen is wat te doen na deze waanzinnige rit omhoog. Winst nemen, bijkopen of helemaal niets doen? Eenvoudige antwoorden zijn er niet. Het antwoord is volgens vermogensbeheerder Joshua Brown bovendien voor elk individu anders.

Jezelf een aantal vragen stellen kan helpen. Brown heeft er in zijn blog A Wealth of Common Sense vijf op een rij gezet.

1. Waarom ben ik überhaupt in dat ene aandeel belegd?

Sommige beleggers hebben een heilig geloof in het succes van een bedrijf of een bepaalde belegging en nemen de hoge volatiliteit die daarbij hoort op de koop toe. Andere beleggers zijn wat voorzichtiger. Voor hen loont het om een soort van exit-plan te hebben voor als een effect exorbitant stijgt (of daalt).

2. Kan ik iets anders met het geld doen?

Brown wijst op een actie van de bekende CNBC-televisiebelegger Jim Cramer die onlangs vertelde dat hij een deel van zijn bitcoins heeft verkocht om zijn hypotheek af te lossen. Zo zijn er tal van andere mogelijkheden. De een wil minder stress over de toekomst, de ander een boot of een wereldreis maken. Waarom niet een beetje winstnemen om een droom waar te maken?

3. Zijn er andere beleggingsmogelijkheden?

Het is sowieso verstandig om met enige regelmaat te kijken of de portefeuille die u nu heeft, overeenkomt met wat u zou doen als u helemaal opnieuw zou moeten beginnen. Is dat niet zo, dan kan het een mooi moment zijn om winst te nemen om geld vrij te maken voor andere beleggingen.

4. Hoe ziet mijn beleggingsplan eruit?

Sommige beleggers doen maar wat. Die kopen en verkopen aandelen zonder daar veel bij na te denken. Maar professioneel is anders. Veel vetrstandiger is het bepaalde kaders te scheppen voor de portefeuille. Je kunt bijvoorbeeld een limiet stellen aan het belang dat een aandeel mag hebben in de portefeuille. Stel je hebt Tesla aandelen gekocht en door de koerswinst is het belang van Tesla opgelopen van 2% tot 15%. Het beleggingsplan zegt echter dat 10% het maximum is. Dan moet deTesla-positie dus worden afgebouwd. Het stellen van een bovengrens gaat natuurlijk ook op voor sectoren of landen.

5. Waar krijg ik spijt van?

In principe is beleggen niet veel anders dan sparen. Je legt geld opzij voor consumptie in de toekomst. Soms is dat moment ver weg, soms is het geld binnen een paar jaar benodigd. Dat betekent ook dat de een minder last heeft van een (tijdelijke) koerscorrectie dan een ander, die de haren uit zijn hoofd trekt omdat hij niet op tijd winst heeft genomen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?